Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε την πιθανή προμήθεια τροφίμων, λιπασμάτων και καυσίμων στο Μάλι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό ηγέτη της αφρικανικής χώρας δικτάτορα Ασίμι Γκόιτα την Τετάρτη, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.
Ο Γκόιτα έγραψε στο Twitter ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη στήριξη της Ρωσίας στην πολιτική μετάβαση στο Μάλι.
Η χούντα του στρατηγού Γκόιτα ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα πριν από δύο χρόνια και έχει διαπληκτιστεί επανειλημμένα με γειτονικές χώρες και δυτικές δυνάμεις για καθυστερήσεις εκλογών, υποτιθέμενες καταχρήσεις του στρατού και συνεργασία με Ρώσους μισθοφόρους στον αγώνα της ενάντια σε μια ισλαμιστική εξέγερση.
Η χώρα της Δυτικής Αφρικής έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της από τη σοβιετική εποχή με τη Ρωσία, καθώς η σχέση της επιδεινώθηκε φέτος με τον επί μακρόν σύμμαχό της και πρώην αποικιακό ηγέτη, τη Γαλλία.
«Συζητήσαμε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν, την υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πολιτική μετάβαση του Μάλι και επαίνεσα την ποιότητα της εταιρικής μας σχέσης, η οποία σέβεται την κυριαρχία του Μάλι και τις φιλοδοξίες του πληθυσμού του», έγραψε στο Twitter ο Γκόιτα.
J’ai eu un entretien téléphonique avec le Président Poutine. Nous avons évoqué l’appui de la Fédération de Russie à la transition politique malienne et j’ai salué la qualité de notre partenariat respectueux de la souveraineté du #Mali et des aspirations de sa population.
— Colonel Assimi GOITA (@GoitaAssimi) August 10, 2022
Η Γαλλία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μάλι μετά από σχεδόν μια δεκαετή μάχη με αντάρτες, ορισμένοι εκ των οποίων με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το ISIS, που έκτοτε έχουν εξαπλωθεί στην περιοχή του Σαχέλ.
Μαχητές από το Wagner Group, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που συνδέεται με το Κρεμλίνο, υποστηρίζουν τον στρατό του Μάλι στον αγώνα του από τα τέλη του περασμένου έτους.