Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε την Τρίτη 19 Ιουλίου στην Τεχεράνη για να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους περιφερειακούς ηγέτες στο πλαίσιο της πρόκλησης της Μόσχας, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, εν μέσω της εκστρατείας της στην Ουκρανία.

Στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που τα ρωσικά τανκς μπήκαν στη γείτονα Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν έχει προγραμματιστεί να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στη Συρία. Επίσης και του ΟΗΕ, που υποστήριξε την πρόταση για επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών για να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς η Δύση σωρεύει κυρώσεις στη Ρωσία και η δαπανηρή εκστρατεία καθυστερεί, ο Πούτιν επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τεχεράνη, έναν άλλο στόχο των αυστηρών κυρώσεων των ΗΠΑ και έναν πιθανό στρατιωτικό και εμπορικό εταίρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφτηκαν ένα αεροδρόμιο στο κεντρικό Ιράν τουλάχιστον δύο φορές για να ελέγξουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τεχεράνης με ικανότητα όπλων για πιθανή χρήση στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ο Λευκός Οίκος.

Το πιο σημαντικό είναι, πως το ταξίδι στην Τεχεράνη προσφέρει στον Πούτιν την ευκαιρία για μια συνάντηση υψηλού κινδύνου με τον Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για την απεμπλοκή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, βρέθηκε απέναντι από τη Ρωσία σε αιματηρές συγκρούσεις στο Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη και τη Συρία.

Έχει πουλήσει ακόμη και φονικά drones που χρησιμοποίησαν οι ουκρανικές δυνάμεις για να επιτεθούν στη Ρωσία.

Αλλά η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο Κρεμλίνο, καθιστώντας το έναν εξαιρετικά απαραίτητο εταίρο για τη Μόσχα.

Αντιμετωπίζοντας τον αιχμηρό πληθωρισμό και το ταχέως υποτιμούμενο νόμισμα, η Τουρκία βασίζεται επίσης στη ρωσική αγορά.

Οι συναντήσεις αυτές στο Ιράν, έχουν συμβολικό νόημα και για το εγχώριο κοινό του Πούτιν, επιδεικνύοντας τη διεθνή επιρροή της Ρωσίας ακόμη και όταν απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και βυθίζεται βαθύτερα στην αντιπαράθεση με τη Δύση.

Το ταξίδι του Πούτιν, έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, με την όποια σημασία έχει αυτό για τις διεθνείς εξελίξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης