Ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων στη Σύνοδο κορυφής του Στρασβούργου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το διορισμό του Δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε αφότου οι υπόλοιποι ηγέτες κατάφεραν να κάμψουν την αντίρρηση της Τουρκίας στο διορισμό του Ρασμούσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα ήταν αρχικά κάθετα αντίθετη στην υποψηφιότητα του Δανού πρωθυπουργού, λόγω των θέσεων της Δανίας στη στήριξε του PKK στην υπόθεση της δημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ και της αρνητικής τοποθέτησης επι τους ζητήματος της μαντίλας.

Τελικά μετά από ένα 36ώρο “ανατολίτικο παζάρι” η αρνητική στάση της Τουρκίας αντιστράφηκε και ο Δανός πρωθυπουργός διαδέχεται στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον Ολλανδό Γιαπ ντε χοπ Σεφερ.

Ατζέντα της ημέρας 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σημερινές συνομιλίες των ηγετών, που ξεκίνησαν με 1,5 ώρα καθυστέρηση,  επικεντρώθηκαν κυρίως στους τρόπους αντιμετώπισης της δράσης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στην ενεργειακή ασφάλεια, στις νέες μορφές τρομοκρατίας και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Τη στήριξή τους στη νέα αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν εξέφρασε τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, την οποία συνδιοργανώνουν.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε» στο Αφγανιστάν, επεσήμανε ο Σαρκοζί. «Εκεί διακυβεύεται ένα μέγα μέρος της παγκόσμιας ελευθερίας», πρόσθεσε ενώ η Μέρκελ υπερθεμάτισε λέγοντας ότι «το Αφγανιστάν είναι πραγματικά η δοκιμασία της αλήθειας μας».

Τελικά η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι ανάμεσα στις χώρες που δεσμευτήκαν να αυξήσουν τα στρατεύματα τους στο Αφγανιστάν, από τον Αύγουστο που διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Συνολικά τα μέλη του ΝΑΤΟ θα αποστείλουν έως 5.000 επιπλέον οπλίτες στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος μετά τη σύνοδο κορυφής.

Με αυτό τον τρόπο του αίτημα του Μπαράκ Ομπάμα προς τους ευρωπαίους εταίρους του, για περισσότερα στρατεύματα, καθώς και επιπλέον κονδύλια, αστυνομικούς εκπαιδευτές κι άλλη υλικοτεχνική υποδομή, ικανοποιήθηκε.

Βίαια επεισόδια στο Στρασβούργο

Με επεισόδια μεταξύ της γαλλικής αστυνομίας και διαδηλωτών ξεκίνησε η 2η μέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο.

Ομάδα νεαρών πυρπόλησαν ένα ξενοδοχείο κοντά στην Γέφυρα της Ευρώπης, όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το γεγονός. Το ισόγειο του κτιρίου που ανήκει στην αλυσίδα ξενοδοχείων Ibis, καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες. Ευτυχώς οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να επέμβουν έγκαιρα προτού η πυρκαγιά εξαπλωθεί στους πάνω ορόφους.

Νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν το πλήθος με δακρυγόνα, ενώ την ίδια ώρα οι ηγέτες των κρατών μελών γιόρταζαν την 60ή επέτειο από την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας στις όχθες του Ρήνου.

Λίγο μετά το μεσημέρι, η αστυνομία επέτρεψε την είσοδο στους κήπους Ζαρντέν ντε Ντε Ριβ και ομάδα 20 κουκουλοφόρων λεηλάτησε κατάστημα σε πρατήριο καυσίμων και πυρπόλησε ένα αστυνομικό φυλάκιο, κοντά στην γέφυρα της Ευρώπης. Από τις συγκρούσεις προκλήθηκαν πολλοί τραυματισμοί, όπως μεταδίδουν δημοσιογραφικές πηγές.

Συμβολική τελετή στις όχθες του Ρήνου

Συνοδευόμενη από τους εταίρους της, η Μέρκελ περπάτησε στη γέφυρα που ενώνει το Κελ, στη γερμανική όχθη, με το Στρασβούργο, στη γαλλική όχθη, όπου τους περίμενε ο Νικολά Σαρκοζί. Η γέφυρα συμβολίζει την από κοινού διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από Παρίσι και Βερολίνο, αλλά και τον ευρωπαϊκό άξονα της συμμαχίας, που η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να συγκροτήσουν.

Στη συνέχεια, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απέδωσαν φόρο τιμής στους νεκρούς και τους τραυματίες των νατοϊκών επιχειρήσεων, ενώ αργότερα πόζαραν για την ιστορική φωτογραφία. Τη διαφορά έκανε πάλι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχασε την έναρξη της τελετής αφού μιλούσε στο κινητό του!

Διαβάστε επίσης:

“Βέτο” Ερντογάν για το νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ, 3 Απριλίου 2009, 23:56

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης