Εδώ και έξι χρόνια δύο δορυφόροι καταμετρούν ταυτόχρονα με τη μέγιστη ακρίβεια την επιφάνεια της γης και έτσι ο πρώτος παγκόσμιος τρισδιάστατος χάρτης είναι κατά 90% έτοιμος. Λείπουν μόνο ο ορεινός όγκος των Ιμαλαΐων, μερικές επιφάνειες της Ανταρκτικής και ορισμένα μικρά νησιά του Ειρηνικού ωκεανού. Το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο όμως θα έχει καταγραφεί κάθε πλευρά, κάθε παγόβουνο και κάθε φοίνικάς τους. Η NASA ήταν επιφυλακτική για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, αλλά το έφερε τελικά σε πέρας το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Ο χάρτης έχει πολλαπλές χρήσεις. Φυσικά και στρατιωτικές.
Οι δορυφόροι TerrarSAR-X και TanDEM-X βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη σε απόσταση 514 χιλιομέτρων, κινούνται ελικοειδώς, όπως το ανθρώπινο DNA, με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, περιστρέφονται 15 φορές γύρω από τον πλανήτη μας κάθε μέρα και με τη βοήθειά τους καταγράφεται η επιφάνεια του πλανήτη μας με τρισδιάστατο τρόπο. Οι δορυφόροι κατέγραψαν με ακρίβεια 150 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα σα να βρίσκονταν σε ύψος μόλις 2 μέτρων. Τα “μάτια” τους είδαν να γεννιέται ένα νησί και ανακάλυψαν κρυμμένα δάση που υλοτομούνται.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου τεχνολογίας υψηλών συχνοτήτων και συστημάτων ραντάρ του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR) Αλμπέρτο Μορέϊρα, ο επικεφαλής της διαστημικής αποστολής, απαιτούνται δύο μάτια για να δει κανείς το κόσμο τρισδιάστατα και δύο δορυφόροι για να δουν τη γη από το διάστημα και να την καταγράψουν με τρισδιάστατο τρόπο. Οι δορυφόροι, όπως και τα μάτια πρέπει να “δουν” το ίδιο σημείο την ίδια στιγμή, στην περίπτωση των ραντάρ με ραδιοκύματα. Οι δύο δορυφόροι πλησιάζουν μεταξύ τους σε απόσταση μόλις 120 μέτρων. Δεν κινούνται παράλληλα, αλλά με έναν τρόπο που θυμίζει τον έλικα του ανθρώπινου DNA. Γι αυτό η ΝΑΣΑ θεώρησε ότι το εγχείρημα θα αποτύχει αφού θα συγκρούονταν μεταξύ τους. Ένας δορυφόρος εκπέμπει κάθε φορά τα δεδομένα του, λαμβάνουν και οι δύο τα σήματα τα οποία αντανακλώνται από την επιφάνεια της γης και οι φωτογραφίες “εμφανίζονται” στη γη στο κέντρο παρατηρήσεων του Ομπερπφαφενχόφεν της Βαυαρίας.
Τίποτα δεν ξεφεύγει από το βλέμμα του ραντάρ τους, δεδομένου ότι καταγράφει ακόμα και κινήσεις πάνω στην επιφάνεια της γης. Τα δεδομένα που στέλνονται στη γη είναι πολύτιμα και φυσικά υπάρχει διαμάχη για τη χρήση τους. Όποιος τα έχει στην κατοχή του μπορεί να παρακολουθήσει ακριβέστερα την κλιματική αλλαγή, να σχεδιάσει καλύτερα τη κατασκευή δρόμων αλλά και στρατιωτικές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ