Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δύο ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το 2017 ότι δεν τον ανησυχούσε το ενδεχόμενο ανάμιξης της Μόσχας στις εκλογές στη χώρα του, γεγονός που ώθησε τα στελέχη του Λευκού Οίκου να περιορίσουν την πρόσβαση στην καταγραφή όσων ειπώθηκαν κατά τη διάρκειά της, έγραψε η εφημερίδα The Washington Post χθες Παρασκευή.
Η πρόσβαση στην περίληψη όσων διαμείφθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον τότε πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ περιορίστηκε σε ελάχιστους αξιωματούχους, ώστε να μην αποκαλυφθούν όσα είπε, σύμφωνα με την Πόουστ, η οποία επικαλέστηκε πρώην αξιωματούχους ενήμερους για το θέμα.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η καταγγελία ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σχετικά με μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ φέρεται να πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του Δημοκρατικού πολιτικού Τζο Μπάιντεν — δυνητικού αντιπάλου του Ρεπουμπλικάνου ενοίκου του Λευκού Οίκου στις εκλογές του 2020 — βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής του Τραμπ που άρχισε αυτή την εβδομάδα.
Ο καταμηνυτής ατασθαλιών που υπέβαλε την καταγγελία, ο οποίος φέρεται να εργάζεται για αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, ανέφερε πως οι σημειώσεις από τις συζητήσεις και τις συνδιαλέξεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες αποθηκεύονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών αυστηρά φυλασσόμενο, κάτι μάλλον ασυνήθιστο, ώστε να μην αποκαλύπτονται πληροφορίες πιθανόν επιζήμιες από πολιτική σκοπιά, και όχι από τη σκοπιά της εθνικής ασφάλειας.
Η συνάντηση του Τραμπ με τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Σεργκέι Κίσλιακ θεωρείτο ήδη αμφιλεγόμενη, αφού σε αυτήν ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έγινε γνωστό κατόπιν πως είχε αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με μια επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Ως προς τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, ο Τραμπ διαβεβαίωσε τους Λαβρόφ και Κίσλιακ πως δεν ανησυχούσε, διότι οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο σε άλλες χώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πόουστ.
Για το ίδιο ζήτημα το CNN, επικαλούμενο ενήμερα πρόσωπα, μετέδωσε ότι η προσπάθεια να περιοριστεί η πρόσβαση στο υλικό για τις συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων συζητήσεις του με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ανώτερη σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας Κελιάν Κόνγουεϊ εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι οι διαδικασίες χειρισμού του υλικού το οποίο αφορά στις επαφές του Τραμπ με τους ξένους ηγέτες άλλαξαν από την πρώτη περίοδο της θητείας του, μετά τη διαρροή του περιεχομένου των συζητήσεων του Ρεπουμπλικάνου με τον τότε μεξικανό και με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας.
Πηγή: ΑΠΕ