Έκκληση να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στο Λονδίνο, απηύθυνε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, παροτρύνοντας τις αρχές της Βρετανίας να βάλουν τέλος στα «βασανιστήρια» που όπως είπε υφίσταται ο Αυστραλός πίσω από τα σίδερα.
Ο 48χρονος Ασάνζ παραμένει ακόμη έγκλειστος σε φυλακή της Βρετανίας, διότι παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έζησε για σχεδόν επτά χρόνια προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείτο για υπόθεση σεξουαλικής «επίθεσης» που μπήκε στο αρχείο τον Νοέμβριο.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ μάχεται εξάλλου εναντίον των προσπαθειών που κάνουν οι αρχές των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων. Σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ και καταδίκης του, αντιμετωπίζει βαριά ποινή κάθειρξης.
Ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε το 2019 ότι ο Ασάνζ υφίσταται ψυχολογικά βασανιστήρια λόγω της φυλάκισής του και της εκστρατείας δυσφήμισής του και έκρινε πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει να προσαχθεί σε «μια πολιτική δίκη-σόου».
Ο Λόπες Ομπραδόρ, κεντροαριστερός πολιτικός που διατηρεί σχέσεις με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον απερχόμενο ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος της Βρετανίας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Ασάνζ, προσθέτοντας πως ελπίζει ο πρώην χάκερ και ακτιβιστής να «συγχωρεθεί και να αφεθεί ελεύθερος» από τη φυλακή.
«Δεν ξέρω αν έχει παραδεχθεί ότι παραβίασε τους κανόνες ενός πολιτικού συστήματος, όμως τότε, τα τηλεγραφήματα εκείνα είχαν αποκαλύψει πώς λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα», που έχει «αυταρχική φύση», απάντησε ο μεξικανός πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με τον Τζούλιαν Ασάνζ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Ελπίζω ότι αυτό θα παρθεί υπόψη, ότι θα αποφυλακιστεί και δεν θα συνεχίσει να υφίσταται βασανιστήρια».
Η παρουσία του Ασάνζ στο Λονδίνο, αρχικά στην πρεσβεία του Ισημερινού, κατόπιν στη φυλακή, έχει χαρακτηριστεί διαρκής ενόχληση για την κυβέρνηση των Συντηρητικών και τη βρετανική διπλωματία, καθώς επηρεάζει εσωτερικά πολιτικά ζητήματα αλλά και τις σχέσεις με διάφορα άλλα κράτη.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν — τιμητικός καλεσμένος στην ορκωμοσία του Λόπες Ομπραδόρ τον Δεκέμβριο του 2018 — θεωρεί πως ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ απλά και μόνο «επειδή έφερε στο φως αποδεικτικά στοιχεία για θηριωδίες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».
Πηγή: ΑΠΕ