Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Michel Aoun, παροτρύνει περισσότερες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό συριακών προσφύγων, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πολιτική λύση στον πόλεμο εκεί.
Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, ο Aoun δήλωσε σε μια οικονομική συνάντηση κορυφής στην Αραβική Δημοκρατία στη Βηρυτό ότι ο Λίβανος είχε προτείνει λύσεις για ασφαλείς επιστροφές.
Από τη στιγμή που ξέσπασε σύγκρουση στη Συρία το 2011, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι διέφυγαν πέρα από τα σύνορα στον Λίβανο. Οι αρμόδιοι φορείς του Λιβάνου κάνουν λόγω για πρόσφυγες ζουν σε ακραία φτώχεια.
Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη συνθήκες για ασφαλείς επιστροφές. Πολλοί αρμόδιοι φορείς είναι ενάντια στις αναγκαστικές επιστροφές καθώς η ειρηνευτική συμφωνία της Συρίας παραμένει ασαφής και οι πρόσφυγες συχνά λένε ότι φοβούνται τη στρατολόγηση στο στρατό.
«Ο Λίβανος καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει όλες τις προσπάθειες και να παράσχει τις κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων Συρίων … χωρίς να το συνδέσει με την επίτευξη πολιτικής λύσης”» δήλωσε ο Αούν.
Πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας αραβικής τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη των Σύριων προσφύγων.Ένα βασικό σημείο διαμάχης στη σύνοδο κορυφής ήταν εάν θα επιστρέψει η Συρία πίσω στον Αραβικό Σύνδεσμο καθώς έχει αποχωρήσει περισσότερα από επτά χρόνια.
Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προσκλήσεις για τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη χώρα του Λιβάνου τώρα που ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ έχει αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ρωσική και ιρανική βοήθεια.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία αγωνίζεται μαζί με τον Άσαντ, και οι πολιτικοί σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένου του Aoun, έχουν προτρέψει την προσέγγιση με τη Δαμασκό. Άλλοι πολιτικοί αντιτίθενται σε αυτό, επιμένοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να επιβλέπουν τους επαναπατρισμούς.
Πηγή: middleeastmonitor.com