Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο μετά την ψηφοφορία του κοινοβουλίου που τον μπλόκαρε.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο Γιουν ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με το CNN, η απόφαση για την άρση του στρατιωτικού νόμου επισημοποιήθηκε, μετά από έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας παραδέχθηκε σε διάγγελμά του την «ήττα» του. Μετά το κοινοβουλευτικό μπλόκο της αντιπολίτευσης, αίρει τον στρατιωτικό νόμο που είχε κηρύξει προ ολίγων ωρών προκαλώντας χάος με επέμβαση του στρατού στο κοινοβούλιο και συγκεντρώσεις χιλιάδων κατοίκων της Σεούλ.

Ο Γιουν Σουκ Γιολ είπε στο μήνυμά του: «Η Νότια Κορέα θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα: «Αποδέχθηκα την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να διαλύσει και να άρει τον στρατιωτικό νόμο».

Τέλος στο θρίλερ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας εμφανίστηκε μετά από αρκετές ώρες απουσίας του, αφού είχε ανακοινώσει νωρίτερα, σε διάγγελμα, την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα.

Αμέσως ξέσπασαν σφοδρές αντιδράσεις, από πολίτες που διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, αλλά και από μέλη της αντιπολίτευσης, που έκαναν λόγο για «πραξικόπημα», μεταξύ άλλων.

Σε ψηφοφορία στη Βουλή 190 βουλευτές, ανάμεσα στους 300, ψήφισαν πως ο στρατιωτικός νόμος έπρεπε να αρθεί.

Μετά την ομόφωνη ψηφοφορία αυτή, στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται από τη Βουλή, αν και δήλωσαν πως ο στρατιωτικός νόμος θα παρέμενε μέχρι ο πρόεδρος να ανακοίνωνε την άρση του.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι διαδικασίες και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, πιέζοντας τον Γιουν να προχωρήσει στην άρση, καθώς μόνο εκείνος μπορούσε να τον πάρει πίσω.

Αυτό μάλιστα, είχε δημιουργήσει αναστάτωση στο μεσοδιάστημα, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί στο κοινοβούλιο, από τη μία σταδιακά αποχωρούσαν και από την άλλη, δήλωναν ότι ο νόμος έχει ισχύ μέχρι την ανακοίνωση άρσης από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Περιμένοντας το νεότερο διάταγμά του, ο Γιουν για αρκετές ώρες ήταν «εξαφανισμένος», με τους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή να έρχονται σε σύγκρουση με δυνάμεις της αστυνομίας, ζητώντας ακόμα και τη σύλληψή του.

«Νικήσαμε» – Οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν έξω από το κοινοβούλιο

Οι διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο πανηγύριζαν και χειροκροτούσαν, μόλις ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος θα άρει τον στρατιωτικό νόμο.

«Νικήσαμε», φώναζαν.

Δεν υποχωρούμε γιατί δεν θέλουμε να επιστρέψει η Νότια Κορέα σε εποχές στρατοκρατίας, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες που παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο.

Παρά το ότι ο πρόεδρος είπε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο, το πλήθος παραμένει, ανέφερε νωρίτερα το CNN. Κάποιοι κρατούν σημαίες και πλακάτ και άλλοι ζητούν την καθαίρεση του προέδρου. Όποια όμως και αν είναι η εξέλιξη των γεγονότων στη χώρα, το πολιτικό μέλλον του προέδρου Γιουν παραμένει αβέβαιο.

Το χρονικό των εξελίξεων στη Νότια Κορέα:

Μετά την απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ο στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονταν, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Είχαν απαγορευτεί επίσης οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονταν όλες οι ενέργειες που κρίνονταν ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας.

Επίσης, όλο το ιατρικό προσωπικό που απεργούσε, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευόμενων γιατρών, διατάχθηκε να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 48 ώρες. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» είχαν απαγορευτεί επίσης.

Σύμφωνα με το διάταγμα, όσοι θα παραβίαζαν τον στρατιωτικό νόμο, μπορούσαν να συλληφθούν και να τεθούν υπό κράτηση χωρίς ένταλμα.

Το Yonhap μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο είχε σφραγιστεί και στρατιωτικά ελικόπτερα είχαν προσγειωθεί στη στέγη του.

Ένα στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι «προετοιμάζονται μέτρα» για τη σταθεροποίηση της αγοράς, εφόσον χρειαστεί.

Το Χρηματιστήριο της Σεούλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει αύριο Τετάρτη.

Από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα πάντα με το Yonhap, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν μια πρόταση που υπέβαλε στον πρόεδρο Γιουν ο υπουργός Άμυνας.

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Γιουν είπε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».

Κατηγόρησε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι περιέκοψαν «όλους τους προϋπολογισμούς που ήταν βασικής σημασίας για τις προτεραιότητες του έθνους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (…) μετατρέποντας τη χώρα σε παράδεισο ναρκωτικών και τόπο χάους για τη δημόσια ασφάλεια».

Ο Γιουν χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς». Διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».

«Θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας αυτές τις δυνάμεις που είναι εχθρικές προς το κράτος το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.