Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει «οποιοδήποτε ζήτημα» με τις ΗΠΑ, όπου ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε ωστόσο πως η νήσος δεν αποκηρύσσει το σοσιαλιστικό της σύστημα.
Όπως έχει ήδη ειπωθεί «με αρκετή σαφήνεια», στην Κούβα «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για οποιοδήποτε ζήτημα. Αλλά αυτό που δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε, αυτό στο οποίο δεν θα παραχωρήσουμε ούτε ένα εκατοστό, είναι η επανάσταση, ο σοσιαλισμός, η εθνική μας κυριαρχία» επισήμανε ο Ντίας-Κανέλ κατά τη διάρκεια της ετήσιας ολομέλειας του κοινοβουλίου της χώρας της Καραϊβικής.
«Ζητήματα αρχών δεν θα τεθούν ποτέ πάνω στο τραπέζι» επέμεινε ο πρόεδρος της Κούβας, ο οποίος εκφράστηκε έξι χρόνια μετά την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσινγκτον.
Αντίπαλες για δεκαετίες μετά την επανάσταση της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο το 1959, οι ΗΠΑ και η Κούβα προχώρησαν, επί των ημερών των προέδρων Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, σε μια ιστορική επαναπροσέγγιση, η οποία τους επέτρεψε να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.
Όμως, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ το 2017, η κυβέρνησή του σκλήρυνε το εμπάργκο που επιβάλλεται στην Κούβα από το 1962, επικαλούμενη παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποστήριξη της Αβάνας στην κυβέρνηση των τσαβιστών στη Βενεζουέλα.
Ο Ντίας-Κανέλ υπογράμμισε ότι το 2020 ήταν «δύσκολη και απαιτητική χρονιά όσο ελάχιστες άλλες», εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και του αποκλεισμού από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε πως θα προχωρούσε αν κέρδιζε γρήγορα στην «κατάργηση των περιορισμών του Τραμπ όσον αφορά τη μεταφορά χρημάτων και τα ταξίδια» που πλήττουν τους Κουβανούς και χωρίζουν οικογένειες, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο των αντικαστρικών Cibercuba.
Ο Ντίας-Κανέλ ωστόσο σημείωσε ότι εντός των ορίων της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, αντικαστρικοί Κουβανοί, εγκατεστημένοι στη Φλόριντα, αποπειράθηκαν να δημιουργήσουν «αστάθεια και εντάσεις» με σκοπό να «κάνουν αδύνατη την επιστροφή του διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών «σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών».
Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε την δεκαήμερη κινητοποίηση που έγινε τον Νοέμβριο από 14 μέλη μιας συλλογικότητας καλλιτεχνών που αποκαλείται Κίνημα Σαν Ισίδρο (MSI) με αίτημα την απελευθέρωση ενός ράπερ που είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.
Η εκκένωση από την αστυνομία ενός σπιτιού στην Αβάνα όπου είχαν κλειστεί οι διαδηλωτές προκάλεσε την 27η Νοεμβρίου μια εξαιρετικά ασυνήθιστη διαδήλωση μπροστά στο Υπουργείο Πολιτισμού υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης.
Αναφερόμενος στο επεισόδιο αυτό, κατά το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε να κάνει συζήτηση με ανθρώπους που κατηγόρησε ότι χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, ο Ντίας-Κανέλ στηλίτευσε ότι οι διεκδικήσεις των διαδηλωτών δεν είχαν καμία σχέση με την τέχνη ή την ελευθερία της έκφρασης αλλά «καταφανή στόχο» να λειτουργήσουν σαν εφαλτήριο για σχέδια «ήδη γνωστά» για τη δημιουργία «αντιπολίτευσης». «Έρχονται κι άλλες προβοκάτσιες και θα τις αποτρέψουμε κι αυτές», πρόσθεσε προειδοποιώντας εναντίον των «λύκων που φορούν προβιές προβάτων» και της «βιομηχανίας της αντεπανάστασης».
Ο Κουβανός πρόεδρος τόνισε πως η οικονομία θα κλείσει τη χρονιά με συρρίκνωση 11% του ΑΕΠ, ποσοστό ακόμα υψηλότερο από αυτό που προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί, αλλά πρόσθεσε πως αναμένει ανάπτυξη 6 ως 7% το επόμενο έτος.