Ο κοσταρικανός πρόεδρος Ροδρίγο Τσάβες απέπεμψε χθες Τετάρτη τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησής του και καθαίρεσε και αντικατέστησε αξιωματούχους των σωμάτων ασφαλείας, καθώς η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, που ως πρότινος έχαιρε εξαίρετης φήμης για το πόσο ασφαλής ήταν, κατέγραψε τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ως προς τον δείκτη ανθρωποκτονιών κι οδεύει φέτος να σπάσει ξανά το τραγικό περυσινό ρεκόρ (σ.σ. 656 φόνοι).
Η Κόστα Ρίκα έκλεισε το 2022 με τον υψηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών στα χρονικά — 12,6 ανά 100.000 κατοίκους. Και ακόμα χειρότερα τα δεδομένα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 αποκάλυψαν πως οι φόνοι σημείωσαν άνοδο κατά 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος άλλης χώρας της περιοχής, του Ελ Σαλβαδόρ, ο σαραντάρης Ναγίμπ Μπουκέλε, που έχει κηρύξει «πόλεμο» κατά των συμμοριών, δηλώνει πως η χώρα του οδεύει να κλείσει 365 ημέρες χωρίς ούτε μία δολοφονία. Η εκστρατεία του κατά των «μάρας», των επίφοβων συμμοριών των δρόμων, παρότι επικρίνεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τού χαρίζει τεράστια δημοτικότητα.
Η αστυνομία ωστόσο λέει πως έχουν καταγραφεί κάποιες ανθρωποκτονίες, ενώ οι «απώλειες» των συμμοριών σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας ή ανάμεσά τους δεν καταγράφονται.
Τον Απρίλιο, ο κοσταρικανός πρόεδρος Τσάβες παρουσίασε πακέτο μέτρων για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα, όμως ο κυριότερος σύνδεσμος επιχειρήσεων της χώρας ζητεί επίμονα να κηρυχθεί «κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης», εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο να υποστούν πλήγμα οι ξένες επενδύσεις και ο τουρισμός.
Ο κ. Τσάβες αντικατέστησε τον υπουργό Δημόσιας Ασφαλείας Χόρχε Τόρες με τον δικηγόρο Μάριο Σαμόρα. Ο κ. Σαμόρα είχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση της προέδρου Λάουρας Τσιντσίγια (2011-2014), κι έχει φήμη πολιτικού με σκληρή στάση όσον αφορά την εγκληματικότητα.
Η αντιπολίτευση επικρίνει σε ολοένα πιο οξύ τόνο τον κ. Τσάβες, τού προσάπτει πως δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμηθεί η ανασφάλεια. Κατήγγειλε την απόφασή του να ανασταλεί η αύξηση των περιπολιών της αστυνομίας, αφού τα 12.000 μέλη της διαμαρτυρήθηκαν για τη επέκταση των ωραρίων και των εργασίμων ημερών τους.
Η Κόστα Ρίκα είχε καταργήσει τον στρατό το 1948.
Ο κ. Σαμόρα εξήγγειλε πως θα δώσει την έμφαση στην αντιμετώπιση των πληρωμένων δολοφόνων, που οι αρχές λένε πως ευθύνονται για τους δυο στους τρεις φόνους που διαπράττονται στη χώρα.