Του Κώστα Μπετινάκη

Ήταν αρκετή η φράση που μετέδωσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, πως «η Κεντρική Επιτροπή του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πρότεινε να αφαιρεθεί από το σύνταγμα της χώρας η φράση «ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα πρέπει να υπηρετούν πλέον των δύο διαδοχικών θητειών» για να ξεσπάσει θόρυβος στη Δύση.
 
Κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο τέλος του ετήσιου συνεδρίου του Κόμματος που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Η γεωπολιτική καταιγίδα που ξέσπασε στα δυτικά Μέσα, διακρίνεται από τίτλους όπως «Αναγέννηση του αυταρχισμού», «Δικτάτορας για μια ζωή» και «Νέος Μάο». Πολλοί σχολιαστές έφτασαν σε ακραία σημεία να προβλέπουν ότι θα πρέπει να αναμένεται «νέα Πολιτιστική επανάσταση» και «νέα επεισόδια Τιανανμεν».

Όλα αυτά θα πρέπει να συγκριθούν με την άποψη του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin, Shi Yinhong: «Για πολύ καιρό στο μέλλον, η Κίνα θα συνεχίσει στο δρόμο του μέλλοντος να προχωρεί, με βάση τις καθοδηγητικές του σκέψεις και την ηγεσία του Σι».

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει καταστεί ήδη αναγνωρισμένη παγκόσμια φυσιογνωμία, έχοντας καταστήσει την Κίνα πρωταγωνίστρια χώρα στο παγκόσμιο εμπόριο, ανοίγοντας «νέους δρόμους Μεταξιού».

Ο Jeff J. Brown ειδικός σε ζητήματα γύρω από την κίνα έγραψε το βιβλίο «Κατάρα η Κίνα είναι κομμουνιστική» («China Is Communist Damn It!») και σε πρόσφατο άρθρο του περιγράφει τον «δυτικό ρατσισμό και υποκρισία για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο σύνταγμα της Κίνας».

Ο Τούρκος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης Tugrul Keskin, περιγράφει με μία λέξη τις αντιδράσεις της Δύσης στην προσωπικότητα του Σι: «Κινεζοφοβία».

Επειδή όλοι στη Δύση θέλουν να παραβλέπουν πως σε ουδεμία άλλη χώρα στον Κόσμο δεν έχει αλλάξει η ζωή ολοένα και προς το καλύτερο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με τόση αποφασιστικότητα.

Κι όλα είχαν ξεκινήσει όταν στον κινεζικό λαό δόθηκαν περισσότερες οικονομικές ελευθερίες, περισσότερα καταναλωτικά αγαθά και ελευθερία να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, από τις σαρωτικές αλλαγές του Deng Xiaoping στα 1980.

Δεκάδες χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Σι, έχει υποσχεθεί πως έως το 2020 δεν θα υπάρχει «φτωχός Κινέζος» στη χώρα που θα επικρατεί «Σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά».

«U.S. EMBASSY C O N F I D E N T I A L
SECTION 01 OF 06 BEIJING 003128
SIPDIS. 2009 November 16, 12:20 (Monday)
SUBJECT: PORTRAIT OF VICE PRESIDENT XI JINPING: ‘AMBITIOUS SURVIVOR’ OF THE CULTURAL REVOLUTION.»

Το 2009, σε απόρρητη έκθεσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, περιέγραφε τον (τότε) αντιπρόεδρο, ως «φιλόδοξο επιζώντα της Πολιτιστικής Επανάστασης».

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει βαριά κληρονομιά από τον πατέρα του Xi Zhongxun, o οποίος είχε αναγκασθεί να σταματήσει τις σπουδές του το 1933 λόγω της ιαπωνικής εισβολής στην Κίνα.

Τότε είχε πρωτοστατήσει στην δημιουργία επαναστατικής ομάδας και είχε κατορθώσει να επεκτείνει την περιοχή που είχε απελευθερώσει από τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής. Είχε γίνει στρατηγός στα 19 του, περιφερειακός κυβερνήτης στα 22 και κατόπιν νεότερος αντιπρόεδρος και ένας από τους «Οκτώ Αθάνατους» της Επανάστασης. Αργότερα όμως, θα καταδικασθεί σε θάνατο από τους κομμουνιστές συντρόφους του λόγω των φιλελεύθερων απόψεών του, για να πάρει τη συγχώρεση του Μάο το 1936.
Ο σημερινός πρόεδρος Σι, παρόλο που ήταν δώδεκα χρόνων κατά την Πολιτιστική Επανάσταση και είχε χαρακτηρισθεί «εχθρός του λαού» και είχε σταλεί σε καταναγκαστική εργασία στην επαρχία Liangjiahe, όπου παρέμεινε επί επτά χρόνια.

Οι αγρότες τότε, είχαν βαθμολογήσει το «παιδί της πόλης» με έξι βαθμούς στην κλίμακα των δέκα. Τελικά έγινε δεκτός στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1974 παρά τις απορρίψεις προηγούμενων αιτήσεών του λόγω του κακού παρελθόντος του πατέρα του. Για να εκλεγεί το 1974 γραμματέας του τοπικού ΚΚ στο χωριό που ζούσε εξόριστος.

Επιστρέφοντας στο Πεκίνο με παρότρυνση του πατέρα του προτίμησε να επιλέξει κυβερνητικά καθήκοντα την ώρα που οι περισσότεροι συμμαθητές και φίλοι του προτιμούσαν τις επιχειρήσεις και τις σπουδές στο εξωτερικό.

Αποτέλεσμα ήταν να σταλεί σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις σε πόλεις και χωριά της επαρχίας, επί 25 χρόνια και απέκτησε Δίπλωμα στο Μάρκετινγκ.

Το 2007 έδωσε μεγάλη σημασία στην πάταξη της διαφθοράς στην Σαγκάη, την οποία είχε καταστήσει οικονομικό κέντρο για να πάρει εύσημα από την «People’s Daily»: «Επιτέλους ευχάριστα νέα από τη Σαγκάη».

Το 2008 είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία ώστε ο προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μην αφήνει περιθώρια χρηματισμού.

Η πολιτική που εφάρμοζε ικανοποιούσε την συνεργασία των στρατιωτικών, της αστυνομίας, των γραφειοκρατών, των περιβαλλοντολόγων και τον κατέστησε διεκδικητή της προεδρίας. Θέση στην οποία εκλέχτηκε στις 14 Μαρτίου 2013.

Είχε προηγηθεί η εκλογή του ως αντιπρόεδρος 2008 και γενικός γραμματέας του ΚΚΚ στις 15 Νοεμβρίου 2012.

Θεωρείται ως ηγέτης της πέμπτης γενιάς στην Κίνα, και επειδή το 2020 ολοκληρώνεται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Deng Xiaoping από το 1980, ανήκει στον Σι η ευθύνη για την δημιουργία του «οράματος για τον κινεζικό λαό».