Ο πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ έφτασε σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στην Αιθιοπία με μια πρόταση -σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή του Σουδάν- για διαμεσολάβηση στις συγκρούσεις στη βόρεια επαρχία Τιγκρέ, την οποία η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απέρριψε ως άσκοπη.

Ο Χάμντοκ, ο οποίος συνοδεύεται από Σουδανούς αξιωματούχους ασφαλείας, σχεδιάζει κατά την διήμερη επίσκεψή του να εκθέσει και τις ανησυχίες της χώρας του σχετικά με τις απειλές προς την ασφάλειά της κατά μήκος του συνόρου της με το Τιγκρέ, είπε η πηγή.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπί Άχμεντ υποδέχτηκε τον Χάμντοκ στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, μετέδωσε το προσκείμενο στην κυβέρνηση δίκτυο Fana TV.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter ότι είχε καλές συνομιλίες με την αντιπροσωπεία από το Σουδάν, «κατά τις οποίες συμφωνήσαμε σε διάφορα ζητήματα, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».

Δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά για πρόταση διαμεσολάβησης από την πλευρά του Σουδάν.

«Να διαμεσολαβήσει σε τί;», ανέφερε η εκπρόσωπος του Αμπί, Μπιλέν Σεγιούμ, ερωτηθείσα σχετικά από το Ρόιτερς.

«Η στρατιωτική αντιπαράθεση έχει λήξει με διαταγή του Μεκέλε…Εγκαθιδρύθηκε η προσωρινή κυβέρνηση και συστάθηκε ένα περιφερειακό συμβούλιο στο Τιγκρέ. Τα απομεινάρια της εγκληματικής κλίκας διέφυγαν», είπε αναφερόμενη στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ (TPLF).

Συγκρούσεις ξέσπασαν στις 4 Νοεμβρίου μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και του TPLF.

Από τις συγκρούσεις στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής πιστεύεται ότι έχουν χάσει την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί περίπου 950.000, εκ των οποίων περίπου 50.000 έχουν καταφύγει στο Σουδάν.

Η κυβέρνηση του Αμπί ανακήρυξε την νίκη της επί του TPLF όταν οι δυνάμεις της έλαβαν τον έλεγχο του Μεκέλε, στις 29 Νοεμβρίου, και υποστηρίζει ότι αποκαθιστά την τάξη στο Τιγκρέ.

Χθες έφθασε στο Μεκέλε το πρώτο κονβόι ΜΚΟ που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και η προσωρινή κυβέρνηση που διορίστηκε από την Αντίς Αμπέμπα ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει καθήκοντα από σήμερα.

Το TPLF έχει πει ότι θα συνεχίσει να μάχεται από τα βουνά που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.

Είναι σχεδόν αδύνατον να εξακριβωθεί η εγκυρότητα όσων ισχυρίζονται και οι δύο πλευρές καθώς οι περισσότερες επικοινωνίες προς το Τιγκρέ έχουν διακοπεί από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις και επειδή η κυβέρνηση έχει περιορίσει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους και στις διεθνείς υπηρεσίες αρωγής.

Η Αιθιοπία έχει απορρίψει και άλλες προτάσεις διαμεσολάβησης στη σύγκρουση, μεταξύ των οποίων και από την Αφρικανική Ένωση.