Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κατηγόρησε την Κυριακή τον πρόεδρο της Σερβίας για αυξημένη ένταση και πιθανές συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Σερβίας και της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, καταγγέλλοντας τον προγραμματισμένο «φόβο» και τις απειλές στη γειτονική Σερβία.
«Η απελευθέρωση των εγγράφων εισόδου και εξόδου μας στα σερβικά συνοριακά περάσματα βάσει του νέου νόμου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αλλά οι παράνομες σερβικές δομές στο βορρά ξεκίνησαν με αποκλεισμούς δρόμων και πυροβολισμούς», είπε ο Άλμπιν Κούρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάνοντας λόγο για «δηλώσεις, συναντήσεις και συναντήσεις φόβου και απειλής στο Βελιγράδι», από την πλευρά της σερβικής πρωτεύουσας, πρόσθεσε: «Αυτές οι επιθετικές ενέργειες που συμβαίνουν σήμερα ήταν σχεδιασμένες και παρακινημένες».
Λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι ο κύριος ένοχος στις «ταραχές» στη χώρα, ο Κούρτι επεσήμανε ως επίσης υπεύθυνο και τον Πέταρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής του Γραφείου της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα είπε ότι μπορεί να έρθουν δύσκολες μέρες.
«Οι ώρες των επόμενων ημερών και εβδομάδων μπορεί να είναι προκλητικές και προβληματικές. Αντιμετωπίζουμε τον σερβικό εθνικοσοβινισμό που γνωρίζουμε καλά», είπε ο Κούρτι.
Η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου αυξήθηκε την Κυριακή ενόψει του νέου νόμου του Κοσσυφοπεδίου που θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, καθιστώντας υποχρεωτικό για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, να έχουν ταυτότητα και πινακίδα Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν κοντά στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου/Σερβίας, καθώς το Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να περιορίσει τις συνοριακές διελεύσεις.
«Κανείς τραυματίας στις υποτιθέμενες συγκρούσεις αστυνομίας και Σερβικού στρατού»
Το Κοσσυφοπέδιο πάντως, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες ότι κάποιος πολίτης ή αστυνομικός τραυματίστηκε σε υποτιθέμενες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και του Σερβικού Στρατού.
«Καλούμε όλους τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να μην πέφτουν σε ψεύτικες ειδήσεις που τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν πανικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.
«Με βάση τις επίσημες πληροφορίες μέχρι στιγμής, τα οδοφράγματα συνεχίστηκαν σε αρκετές τοποθεσίες στα βόρεια της Μιτρόβιτσα προς την κατεύθυνση των συνοριακών σημείων Γιαρίνιε και Μπρνιάκ με τη Σερβία, τα οποία είναι κλειστά για την κυκλοφορία», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Επίσης το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου διαδίδει μεγάλο όγκο παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόσθεσε ότι ο σερβικός στρατός δεν είχε «με κανέναν τρόπο εισέλθει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου».
Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, αποσχίστηκε από τη Σερβία το 1999 και κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Αναγνωρίζεται από περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Η Σερβία δεν το έχει αναγνωρίσει αυτό και συνεχίζει να διεκδικεί το έδαφος.