Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Άντελ Άμπντουλ Μάχντι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των σιιτών παραστρατιωτικών μονάδων που δρουν στο Ιράκ, με τη στήριξη του Ιράν, στην πρώτη φορά που η Βαγδάτη κατηγορεί απευθείας το Ισραήλ για τις επιθέσεις αυτές.

«Οι έρευνες για τις επιθέσεις εναντίον μερικών θέσεων των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης υποδεικνύουν ότι τις διεξήγαγε το Ισραήλ», τόνισε ο Άμπντουλ Μάχντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera και μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, ή Χασντ αλ Σαάμπι είναι παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτούν κυρίως σιίτες προσκείμενοι στην Τεχεράνη. Έχουν λάβει χρηματοδότηση και εκπαίδευση από το Ιράν και έχουν πλέον κηρυχθεί μέρος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Αυτοί έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ισραήλ για επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις βάσεις τους και σε αποθήκες όπλων. Σε τουλάχιστον δύο επιθέσεις σκοτώθηκαν μαχητές, μέλη των μονάδων. Οι ΗΠΑ παρείχαν αεροπορική στήριξη στις επιθέσεις αυτές, καταγγέλουν οι σιιτές παραστρατιωτικές.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «αυτά είναι δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης και δεν τα σχολιάζουμε».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπαινίχθηκε τον περασμένο μήνα για πιθανή ισραηλινή εμπλοκή. Το Ισραήλ τονίζει ότι έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιδρομές στη γειτονική Συρία, μερικές εκ των οποίων ενάντια σε ιρανικούς στόχους, για να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να εγκαθιδρύσει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία εκεί.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε ότι αμερικανικές δυνάμεις συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον σιιτών παραστρατιωτικών στο Ιράκ.

Ο Μάχντι, που επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε παράλληλα στο Al Jazeera ότι πιστεύει ότι το σουνιτικό βασίλειο επιδιώκει την ειρήνη, μιλώντας για εντάσεις μεταξύ Ριάντ – Τεχεράνης έπειτα από τις επιθέσεις σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις για τις οποίες η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο Ιράν.

«Πολλές ενδείξεις δείχνουν ότι κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο στην περιοχή, εκτός από το Ισραήλ», σημείωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως «το να οδηγηθούμε σε πόλεμο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, με μια απλή απόφαση, αλλά να βγούμε από αυτόν θα είναι δύσκολο».

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Anadolu