Τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 3 Αυγούστου, δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από την Εκλογική Επιτροπή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Νιουαταμρόνγκ Μπουνσονγκφαϊζάν σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η κρίση.

Ο Νιουαταμρόνγκ δήλωσε επίσης πως θα μιλήσει με τον αρχηγό του στρατού «το συντομότερο δυνατόν» για να τερματισθεί η πολιτική κρίση της χώρας, μερικές ώρες αφότου οι ένοπλες δυνάμεις κήρυξαν το στρατιωτικό νόμο.

«Η κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην Εκλογική Επιτροπή προτείνοντας να οργανώσει εκλογές στις 3 Αυγούστου. Αν η επιτροπή συμφωνήσει, τότε την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να εκδώσουμε ένα διάταγμα», δήλωσε ο Νιουαταμρόνγκ προς τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως ο στρατός «πρέπει να δράσει εντός του πλαισίου που ορίζει το Σύνταγμα».

Ο στρατός αρνείται τα περί πραξικοπήματος

Ωστόσο, ο διοικητής του στρατού Prayuth Chan-ocha (φωτό άρθρου) αρνήθηκε ότι ο στρατός έχει προχωρήσει σε πραξικόπημα, δηλώνοντας ότι έφερε τα άρματα στους δρόμους ώστε να μπορέσει να δράσει ως μεσολαβητής στη βίαιη πολιτική κρίση των τελευταίων έξι μηνών.

Έκκληση ΗΠΑ στον στρατό για τήρηση των δημοκρατικών αρχών

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον έκανε έκκληση απευθυνόμενη στον στρατό της Ταϊλάνδης να επιδείξει σεβασμό στις «δημοκρατικές αρχές» και να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει πραξικόπημα, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου που ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ο επικεφαλής του στρατού.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Προσδοκούμε ότι ο στρατός της Ταϊλάνδης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για πραξικόπημα αλλά για μια προσωρινή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. «Είναι σημαντικό να σεβαστούν τις δημοκρατικές αρχές», επεσήμανε.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της χώρας, Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, μετά τις πολύμηνες διαδηλώσεις. Προειδοποίησε παράλληλα ότι οι στρατιώτες θα αναλαμβάνουν δράση εφόσον διαπιστώσουν ότι γίνεται χρήση όπλων με σκοπό τον τραυματισμό αμάχων.

Αξιωματούχοι του στρατού διαβεβαίωσαν επανειλημμένως ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί πραξικόπημα και η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά με τα καθήκοντά της.

«Υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα, ότι είναι μια προσωρινή λύση. Προσδοκούμε ότι θα… τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επανέλαβε ο Κίρμπι.