Τα χλιδάτα πάρτι με τα μοντέλα και τις διασημότητες που διοργάνωνε ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αποκαλύπτει νέο βιβλίο δύο δημοσιογράφων της Wall Street Journal.
Στο βιβλίο τους με τίτλο «Blood and Oil: Mohammed bin Salman’s Ruthless Quest for Global Power» («Πετρέλαιο και Αίμα: Το Αδίστακτο Κυνήγι Παγκόσμιας Εξουσίας του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν»), ξεχωρίζει ένα πάρτι στις Μαλδίβες με οικοδεσπότη τον 29χρονο πρίγκιπα και με 150 μοντέλα από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Τον Ιούλιο του 2015 ο 29χρονος τότε πρίγκιπας το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, νοίκιασε έναντι 50 εκατ. δολαρίων για έναν ολόκληρο μήνα το Βελάα, ένα ιδιωτικό νησί στις Μαλδίβες, για να διασκεδάσει με τους φίλους του. Καλλονές από τη Βραζιλία, τη Ρωσία και αλλού – κατέφθασαν αεροπορικώς για να γλεντήσουν στο πάρτι διαρκείας με το νυν διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας -επίσης αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κι έναν από τους πιο ισχυρούς και πλούσιους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή – και την παρέα του.
«Ήταν διακοπές πραγματικά πριγκιπικές», γράφουν ο Μπράντλεϊ Χόουπ και ο Τζάστιν Σεκ στο βιβλίο τους.
Μπόνους εχεμύθειας στους καλεσμένους
Το πάρτι, σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους, κόστισε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ενώ στους περισσότερους από 300 εργαζόμενους δόθηκε επιπλέον μπόνους 5.000 δολαρίων εκτός από τα φιλοδωρήματα των εκλεκτών καλεσμένων – ο μηνιαίος μισθός τους μέχρι το πάρτι ήταν της τάξης των 1.000-1.200 δολαρίων.
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου σκοπός του μπόνους ήταν να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή εχεμύθεια.
«Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν γνώριζε ότι οι νέοι Σαουδάραβες ήταν κουρασμένοι από τις δεκαετίες υπερβολικών εξόδων της βασιλικής οικογένειας και εξοργισμένοι από τα εκθαμβωτικά σπίτια, τις βόλτες για ψώνια στα Harrods και τους αγώνες με σπορ αυτοκίνητα στους δρόμους του Λονδίνου» εξηγείται στο βιβλίο.
Πέραν του μπόνους ο 29χρονος πρίγκιπας ζήτησε από τους εργαζομένους να μην έχουν μαζί τους smartphones με την εναλλακτική να είναι παλαίας τεχνολογίας κινητά όπως το Nokia3310 για να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Οι δύο εργαζόμενοι που παραβίασαν τον κανόνα αυτό, απολύθηκαν.
Ορισμένα από τα μέλη του προσωπικού είχαν επιφορτιστεί με την υποδοχή των δεκάδων μοντέλων, που μόλις αποβιβάζονταν στην προκυμαία, οδηγούνταν με αμαξάκια του γκολφ σε ιατρικές εγκαταστάσεις για να υποβληθούν σε εξετάσεις για αφροδίσια νοσήματα. «Μόνον αφού ολοκληρώνονταν οι εξετάσεις αυτές και οι γυναίκες είχαν εγκατασταθεί στις βίλες τους άρχισαν να καταφθάνουν τα υδροπλάνα που μετέφεραν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και τους φίλους τους», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Στο πάρτι η Τζένιφερ Λόπεζ και τη Σακίρα
Για τη διασκέδασή του ο ΜΒS, όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, είχε προσλάβει μεγάλα ονόματα απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τον Κορεάτη ράπερ Psy, τον DJ Afrojack, τη Τζένιφερ Λόπεζ και τη Σακίρα. Οι άνδρες κοιμόντουσαν ολημερίς, αλλά μόλις βράδιαζε ήταν έτοιμοι για πάρτι μέχρι τελικής πτώσεως. Μια νύχτα ο MBS ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που ανέβηκε στη σκηνή, παραμέρισε τον Afrojack κι άρχισε να παίζει δική του μουσική…
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Μπιν Σαλμάν εμπιστευόταν μόνον δικούς του ανθρώπους, όπως όταν επρόκειτο να του σερβίρουν αλκοόλ, η κατανάλωση του οποίου απαγορεύεται στη Σ. Αραβία, επειδή «οι Σαουδάραβες δεν ήθελαν να τους δουν κάτοικοι άλλης μουσουλμανικής χώρας να πίνουν». Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες πληροφορίες για την παρουσία του Μπιν Σαλμάν στο νησί διέρρευσαν σε τοπικά ΜΜΕ και γρήγορα διαδόθηκαν σαν αστραπή. Ο MBS αναχώρησε αμέσως και τα μοντέλα λίγο αργότερα.
Τα πανάκριβα γιοτ και το σατώ στη Γαλλία
Ωστόσο, ο Μπιν Σαλμάν δεν πήρε το μάθημά του και λίγο αργότερα αγόρασε το μήκους σχεδόν 134 μέτρων σούπερ γιοτ Serene πληρώνοντας μισό εκατ. δολάρια – σχεδόν το διπλάσιο της τιμής του – στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, έναν Ρώσο μεγιστάνα της βότκας.
Συνολικού εμβαδού 4.450 τ.μ. το σούπερ γιοτ διαθέτει δύο ελικοδρόμια, υποβρύχιο δωμάτιο με θέα στο βυθό, τζακούζι, ιδιωτικό κινηματογράφο κι ένα πανέμορφο κλιμακοστάσιο σε μια μεγάλη αίθουσα με πιάνο με ουρά. «Ήταν πολυτελέστατο, ιδανικό για τη φιλοξενία VIP, αλλά μπορούσε να μεταμορφωθεί και σε ανάκτορο για πάρτι με φίλους», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Οι συνεργάτες του Μπιν Σαλμάν αγόρασαν για τη «χαλάρωσή» του στη στεριά κι ένα πανάκριβο σατώ, το Louis XIV , στη Λουβεσιέν κοντά στις Βερσαλλίες μεταξύ άλλων με συντριβάνια, τάφρο με σπάνιους ασιατικούς κυπρίνους μ’ ένα δωμάτιο από κάτω με γυάλινη οροφή, κελάρι με πανάκριβα κρασιά, κινηματογράφο, υπόγεια ντισκοτέκ, έναντι άνω των 300 εκατ. δολαρίων.
Η σχέση του Μπιν Σαλμάν με το χρήμα
Ίσως οι υπερβολές αυτές στις δαπάνες του Μπιν Σαλμάν να είναι μια αντίδραση στην μετριοπαθή, για τα δεδομένα της βασιλικής οικογένειας της Σ. Αραβίας – ανατροφή του, αφού σύμφωνα με το βιβλίο, το χρήμα, ή μάλλον η έλλειψή του, διαμόρφωσε το χαρακτήρα του όταν ήταν παιδί. Ο MBS είναι το όγδοο τέκνο του βασιλιά Σαλμάν και το πρώτο της μητέρας του, της τρίτης συζύγου του μονάρχη. Όταν ήταν μικρός λάτρευε τις καταδύσεις, τα fast food και τα βιντεοπαιχνίδια. Σε αντίθεση με ορισμένα αδέλφια του δεν σπούδασε στη Βρετανία ή τα Γαλλία, αλλά παρέμεινε στη Σαουδική Αραβία, όπου έμαθε «τις αδυναμίες των αντιπάλων του εντός της βασιλικής οικογένειας», όπως αναφέρεται στο βιβλίο.
Το πρώτο σοκ ήρθε σε ηλικία 15 ετών για τον Μπιν Σαλμάν
Ήταν 15 ετών όταν ο Μπιν Σαλμάν έμαθε από ξάδελφό του ότι ο πατέρας του δεν είχε συγκεντρώσει σοβαρή περιουσία αν και κατείχε επί δεκαετίες αξιώματα και χρωστούσε σε πρίγκιπες και επιχειρηματίες. «Ήταν το πρώτο σοκ και πρόκληση που αντιμετώπισα στη ζωή μου», ομολόγησε αργότερα. Αυτή η οικονομική ανασφάλεια ώθησε τον MBS να αναζητήσει τρόπους να κερδίσει χρήματα και μάλιστα ζήτησε από τον πατέρα του να του επιτρέψει να ανοίξει ένα κατάστημα κι εκείνος ξέσπασε σε γέλια.
Ωστόσο, λίγο αργότερα άρχισε να κερδίζει χρήματα, κάπου 100.000 δολάρια στην ηλικία των 15 από την πώληση της συλλογής χρυσών νομισμάτων και ρολογιών που του χάριζαν μέλη της οικογένειάς του. Ο Μπιν Σαλμάν άρχισε να επενδύει σε μετοχές και αργότερα ίδρυσε δικές του εταιρείες, όπως μία για την αποκομιδή απορριμμάτων και κάποια κτηματομεσιτικά γραφεία.
Ο Μπιν Σαλμάν ήταν συχνά αδίστακτος στο κυνήγι των στόχων του, ενώ φέρεται να έστειλε μια σφαίρα σε αξιωματούχου που αρνιόταν να του αναγνωρίσει τίτλο ιδιοκτησίας σ’ ένα κομμάτι γης που διεκδικούσε και κέρδισε έτσι το παρατσούκλι «Ο πατέρας της σφαίρας». Οι διασυνδέσεις του στην κυβέρνηση και η πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες τον βοήθησαν να αυξήσει την περιουσία του, αφού μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποδείχθηκε ότι αγόραζε εταιρείες λίγο πριν την ανακοίνωση σημαντικών ειδήσεων γι’ αυτές.
Οι έριδες διαφόρων φατριών στη βασιλική οικογένεια για τη νομή της εξουσίας στη Σαουδική Αραβία είναι συχνές από συστάσεώς της, αλλά ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αποδείχθηκε αδίστακτος στην δική του πορεία ανέλιξης μέχρι που κατάφερε τελικά να παραμερίσει τον εξάδελφό του Μουχάμαντ Μπιν Ναγιέφ
για να χριστεί ο ίδιος διάδοχος του θρόνου ενώ λίγους μήνες αργότερα, το 2017, στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά της διαφθοράς που διέταξε, πάνω από 200 πρίγκιπες, πασίγνωστοι επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και στρατιωτικοί συνελήφθησαν και πολλοί βρέθηκαν επί εβδομάδες «φυλακισμένοι» στο ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ με διεθνή ΜΜΕ να καταγγέλλουν ότι αρκετοί απ’ αυτούς υπέστησαν βασανιστήρια και εκβιασμούς στη διάρκεια των ανακρίσεων προκειμένου να «επιστρέψουν» τεράστια ποσά που είχαν κάνει «φτερά» από τα κρατικά ταμεία.
Τη χώρα κυβερνά επισήμως ο πατέρας του, βασιλιάς Σαλμάν, αλλά ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει de facto στα χέρια του τα ηνία. Παρά τις σφοδρές επικρίσεις εις βάρος του, οι συνεργάτες του θεωρούν ότι ο MBS θα αφήσει το δικό του, έντονο αποτύπωμα, στη Σαουδική Αραβία: «Ξεχάστε τις κριτικές», λένε. Ο Μοχάμεντ έχει πολλά χρονιά μπροστά του για να κάνει πράξη το όραμά του. Δεν είναι ακόμη βασιλιάς. H κληρονομιά του θα φανεί σε 10, 20 ίσως και 30 χρόνια».