Πραγματοποιήθηκε η τελετή στο Κρεμλίνο σήμερα (30/9) στις 3μ.μ. για την επισημοποίηση της προσάρτησής των τεσσάρων περιφερειών, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια όπου τις προηγούμενες ημέρες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα προκειμένου να γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

O Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος εκφώνησε πρώτα μία σημαντική ομιλία, ενώ η επικύρωση της προσάρτησης θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου από την Δούμα.

Στη Μόσχα έφτασαν ήδη οι ρωσόφιλοι επικεφαλής του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν και του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέκνικ, καθώς και οι διορισμένοι από τους Ρώσους επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο και της Ζαπορίζια, Γεβγάνι Μπαλίτσκι, τους οποίους θα υποδεχτεί  ο Πούτιν ο οποίος θα υπογράψει και τα διατάγματα.

Η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα της Μόσχας.

Σύμφωνα με την πλευρά της Ρωσίας, τα δημοψηφίσματα, τα οποία διήρκεσαν πέντε ημέρες, έδειξαν ότι πως ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 87% έως 99,2% επιθυμεί την ένταξη των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση θεωρούν τα δημοψηφίσματα άκυρα και δεν αναγνωρίζουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από αυτά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ της Πέμπτης, απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Πούτιν, ο οποίος οριστικοποιεί την προσάρτησή τους στη χώρα του, μαζί με αυτές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στα ανατολικά.

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Την κίνηση αυτήν καταδικάζουν το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του. Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.

Ομιλία Πούτιν: Οι κάτοικοι των τεσσάρων υπό προσάρτηση ουκρανικών περιοχών θα είναι «πολίτες μας για πάντα»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης λίγα λεπτά αφού ανακοίνωσε ότι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας προσαρτώνται στην Ρωσία έπειτα από «δημοψηφίσματα».

Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μελών του πολιτικού προσωπικού του ρωσικού κράτους στο Κρεμλίνο. «Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα». 

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να διαπραγματευθεί. «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του.

Λέει ότι η ενσωμάτωση αυτών των τεσσάρων περιοχών «είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων» και αποτελεί «αναπόσπαστο δικαίωμά τους», όπως αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

«Ο λαός του Ντονμπάς υπήρξε «θύμα απάνθρωπων τρομοκρατικών επιθέσεων που διεξήγαγε το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε ενώ προειδοποίησε τη Δύση πρέπει να θυμάται ότι «οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, όπου κατηγόρησε ευθέως τις δυνάμεις των «Αγγλοσαξόνων».

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

H Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν ελέγχει πλήρως στις συγκεκριμένες περιοχές

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουχάνσκ, δεν έχει τον έλεγχο παρά επί του 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Όταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί». Ολόκληρη η επαρχία του Ντονέτσκ θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας, ξεκαθάρισε.

Οι δηλώσεις Πεσκόφ ήρθαν λίγη ώρα πριν την τελετή του Βλαντιμίρ Πούτιν με την υπογραφή της προσάρτησης των τεσσάρων υπό ρωσικό έλεγχο περιοχών της Ουκρανίας έπειτα από τα «δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας» που διεξήχθησαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Τι πρόκειται να αλλάξει από εδώ και πέρα, σύμφωνα με το Al Jazeera 

Η προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει νότια και ανατολική ουκρανική επικράτεια σηματοδοτεί τη δέσμευση του Κρεμλίνου στην επιθετική πολιτική, σύμφωνα με ορισμένους Ρώσους πολιτικούς αναλυτές. Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.

Ο Κονσταντίν Ζατούλιν, ανώτερος βουλευτής στην Κρατική Δούμα από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία είπε στο Al Jazeera, ότι τα πρόσφατα δημοψηφίσματα προσάρτησης έχουν σκοπό να δείξουν στη Δύση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς της στόχους στην Ουκρανία παρά τις πρόσφατες αποτυχίες.

«Μπροστά στην εξωτερική πίεση, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνει τα διακυβεύματα αντί να κάνει ένα βήμα πίσω ή να προσφέρει παραχωρήσεις», είπε.

«Μια τέτοια κίνηση κλείνει ορισμένες επιλογές για υποχώρηση, αλλά μιλάμε για τον αγώνα της Ρωσίας να εξασφαλίσει την ύπαρξη και τη θέση της στον κόσμο ενάντια στις προσπάθειες να διχάσουν και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά εναντίον μας».

Εξήγησε επίσης, ότι η Ρωσία θέλει να δει τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία και αντ’ αυτού να πιέσει το Κίεβο να αποδεχθεί τους όρους της Μόσχας για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Διαφορετικά, η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει, κάτι που θα είναι μια τεράστια ήττα για τη Δύση – ειδικά για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς την παραμονή των ενδιάμεσων εκλογών», είπε.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Μόσχα είχε επιμείνει στις εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι όροι του φαίνονται λιγότερο σαφείς.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι μετά τα δημοψηφίσματα «η νομική κατάσταση θα αλλάξει ριζικά από την άποψη του διεθνούς δικαίου και αυτό θα έχει επίσης συνέπειες για την ασφάλεια σε αυτά τα εδάφη».

Κατά τη διάρκεια μιας εθνικής τηλεοπτικής ομιλίας την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή μας», συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα.

Μεταγενέστερες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στενού συμμάχου του Πούτιν, φάνηκε να υποδεικνύουν ότι αυτή η υπόσχεση επεκτάθηκε και στα εδάφη που η Ρωσία κατέλαβε επίσημα από την Ουκρανία.

Ωστόσο, δύο απόστρατοι Ρώσοι στρατηγοί είπαν στο Al Jazeera την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία εκτός εάν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση 

«Η Ρωσία έκανε αυτές τις δηλώσεις, ώστε η Δύση να καταλάβει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο εάν η ίδια η ύπαρξη της χώρας απειληθεί», είπε. «Αλλά είναι η μοίρα της Ουκρανίας, όχι της Ρωσίας, που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, ο Ζατούλιν πρότεινε ότι η Μόσχα θα επιδίωκε να ενισχύσει τη συμβατική στρατιωτική της προσπάθεια και ότι η μάχη για την Ουκρανία θα φτάσει σε «κρεσέντο» τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, περίπου τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να αρχίσουν να λαμβάνουν σημαντικές ενισχύσεις από τους κινητοποιημένους εφέδρους.