Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη πως η χώρα του προτίθεται να φέρει ενώπιον του ΟΗΕ το θέμα της διεξαγωγής έρευνας για τη φονική ισραηλινή επιδρομή εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Καταδικάζοντας την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι, ο Πούτιν υπογράμμισε: «Δυστυχώς, αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα και αυτό αποτελεί μια ακόμη πηγή ανησυχίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γι’ αυτό (το επεισόδιο) πρέπει να αποτελέσει ειδικά αντικείμενο έρευνας» συνέχισε, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο μιας διάσκεψης κορυφής για την ασφάλεια στην Ασία.

«Θα θέσουμε το θέμα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι συζήτησε λεπτομερώς το θέμα με τον Ερντογάν.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές, ενώ η Τουρκία ζητεί να συσταθεί μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ, το οποίο κάνει λόγο για ενδεχόμενη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τη επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι «έχει επιτευχθεί στην πράξη συμφωνία επί ενός σχεδίου απόφασης για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα». «Η θέση μας είναι ότι οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν υπερβολικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να θέτουν τον ιρανικό λαό σε δύσκολη θέση, που θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στον δρόμο για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Itar-Tass.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης θα του δώσει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος συμμετέχει επίσης στη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, πριν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, σε μία προσπάθεια για την άμβλυνση των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει τον ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, η Τεχεράνη δεν θα συζητήσει πλέον το ζήτημα του πυρηνικού της προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο σχέδιο απόφασης για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης παρουσιάσθηκε στις 18 Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία).

Μεταξύ των δέκα μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, η Τουρκία, η Βραζιλία και ο Λίβανος έχουν δηλώσει ότι δεν εγκρίνουν το σχέδιο απόφασης. Ωστόσο, αναμένεται ότι αυτό θα εξασφαλίσει εύκολα τις 9 ψήφους που χρειάζεται επί των 15 για να εγκριθεί.

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι το Ιράν δεν θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στο εξωτερικό σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου, και ότι τα πλοία του θα μπορούν να δεχθούν επιθεώρηση στην ανοικτή θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αχμαντινετζάντ, 8 Ιουνίου 2010, 12:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης