Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται την Τεχεράνη την Τρίτη για συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το πρώτο ταξίδι του αρχηγού του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν θεωρεί την προσπάθεια της Δύσης να ακρωτηριάσει τη ρωσική οικονομία με τις πιο αυστηρές κυρώσεις στην πρόσφατη ιστορία ως κήρυξη οικονομικού πολέμου και λέει ότι η Ρωσία απομακρύνεται από τη Δύση προς την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν.

Μόλις τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος ηγέτης της Ρωσίας φτάνει στην Τεχεράνη για να πραγματοποιήσει την πέμπτη συνάντησή του με τον Αλί Χαμενεΐ, τον δεύτερο ανώτατο ηγέτη του Ιράν που ανήλθε στην εξουσία το 1989.

«Η επαφή με τον Χαμενεΐ είναι πολύ σημαντική», είπε ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Ένας διάλογος εμπιστοσύνης έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους για τα πιο σημαντικά ζητήματα της διμερούς και διεθνούς ατζέντας. Στα περισσότερα θέματα, οι θέσεις μας είναι κοντινές ή ταυτόσημες».

Η επίσκεψη του Πούτιν στο Ιράν θα συμπέσει με αυτή του Τούρκου Ταγίπ Ερντογάν και οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Τεχεράνη για να συζητήσουν μια συμφωνία με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από την Ουκρανία και την απειλή του Ερντογάν να ξεκινήσει μια άλλη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, στην οποία η Μόσχα αντιτίθεται.

Στη Συρία, η Ρωσία και το Ιράν επικράτησαν στην υποστήριξή τους προς τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έναντι της Δύσης, η οποία ζήτησε επανειλημμένα να ανατραπεί από τότε που ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος το 2011.

Ο 69χρονος αρχηγός του Κρεμλίνου έχει κάνει λίγα ταξίδια στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του COVID και στη συνέχεια της κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το τελευταίο του ταξίδι πέρα ​​από την πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν στην Κίνα τον Φεβρουάριο.

Κατευθυνόμενος στην Ισλαμική Δημοκρατία για το πρώτο του μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Πούτιν στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να οικοδομήσει δεσμούς με το Ιράν, εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών από την Επανάσταση του 1979.

Πριν από το ταξίδι, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία και το Ιράν υπόκεινται εδώ και καιρό σε κυρώσεις της Δύσης, το τίμημα, όπως είπε, της κυριαρχίας.

Για την Τεχεράνη, η οικοδόμηση δεσμών με τη Ρωσία του Πούτιν είναι ένας τρόπος για να εξισορροπηθεί η επιρροή των ΗΠΑ και των συμμαχιών τους στον Κόλπο με τους Άραβες ηγεμόνες και το Ισραήλ. Ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος εξελέγη πέρυσι.

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό σύμμαχο και η Μόσχα είναι μια υπερδύναμη», δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ενθαρρυμένη από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η Τεχεράνη στοιχηματίζει ότι με την υποστήριξη της Ρωσίας θα μπορούσε να πιέσει την Ουάσιγκτον να προσφέρει παραχωρήσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ωστόσο, η κλίση της Ρωσίας προς το Πεκίνο έχει μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές αργού του Ιράν προς την Κίνα, μια βασική πηγή εισοδήματος για την Τεχεράνη από τότε που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις το 2018.

Ουκρανία και Συρία

Οι συνομιλίες με τον Ερντογάν θα επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο για την εκ νέου κίνηση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών και στην απειλή της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία για την επέκταση των «ασφαλών ζωνών» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

«Οι συζητήσεις με τον Πούτιν θα επικεντρωθούν στα σιτηρά, τη Συρία και την Ουκρανία», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Οι συνομιλίες θα προσπαθήσουν να λύσουν τα ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών».

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα με στόχο την επανέναρξη της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα επιτεθεί στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, βασικό τμήμα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ελέγχει μεγάλα τμήματα της βόρειας Συρίας και θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως σημαντικός σύμμαχος κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας θα συζητηθεί, όπως και οι αναφορές ότι η Ρωσία και οι Κούρδοι ενεργούν από κοινού σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.