Όσο περνούν τα εικοσιτετράωρα, τόσο αυξάνεται η σύγχυση γύρω από την πραγματική δυνατότητα καταπολέμησης του Covid-19 με την ουσία της χλωροκίνης ως βάσης φαρμακευτικής αγωγής κατά του συγκεκριμένου ιού.
Μόλις πριν από 24 ώρες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση τον «γκουρού» της χλωροκίνης και διευθυντή του Ινστιτούτου Λοιμώξεων της Μασσαλίας Ντιντιέρ Ραούλ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα «απρόβλεπτος» και συχνά «επιθετικός», κάποιες φορές ακόμα και «αμφιλεγόμενος» από ορισμένα ΜΜΕ.
Ο ίδιος αποχώρησε με πάταγο από την επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας τους επιστήμονες που την απαρτίζουν ως «παθολογικά μεθοδιστές».
Ο Ντιντιέρ Ραούλ είχε προγραμματίσει για την Πέμπτη 9 Απριλίου να ανακοινώσει τα αποτελέσματα έρευνας επί 1.000 ασθενών που έλαβαν χλωροκίνη για να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δείγμα όντως, χωρίς να καθίσταται ωστόσο επαρκώς σαφές αν τηρήθηκαν σε αυτή την υπόθεση οι διαδικασίες που απαιτούνται από τα επιστημονικά πρωτόκολλα.
Πριν από μόλις τρεις ημέρες και μάλιστα σε δημόσια θέα, ο Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε στον σύμβουλό του και πασίγνωστο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ, Τόνι Φάουτσι, να απαντήσει σε ερώτημα του CNN σχετικά με την επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης. Ήταν η ημέρα που οι New York Times είχαν αποκαλύψει πως τόσο ο Όμιλος Τραμπ όσο και ένας βασικός χορηγός και χρηματοδότης του Αμερικανού προέδρου συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της SANOFI, της ισχυρότατης γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας η οποία διακινεί την ουσία χλωροκίνη υπό τύπον σκευάσματος. Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο Ντόναλντ Τράμπ υπεραμύνεται με πάθος των φαρμακευτικών δυνατοτήτων της χλωροκίνης έναντι του Covid-19.
Την Πέμπτη το βράδυ έγινε γνωστό πως επίσημα το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έδωσε εντολή σε φαρμακευτικές εταιρείες και εργαστήρια να αρχίσουν τη συστηματική παραγωγή σκευάσματος της χλωροκίνης που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση φαρμακευτικής αγωγής κατά του κορωνοϊού.
Λίγες ώρες μετά η Σουηδία μέσω ανακοινώσεων τόσο του κρατικού φορέα φαρμάκου της χώρας, όσο και των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων στο Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη ενημέρωνε ότι διακόπτεται η παροχή σκευάσματος χλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19.
Τα νοσοκομεία της Σουηδίας ήταν από τα πρώτα τα οποία -στην αρχή ακόμη της επιδημίας- χορηγούσαν χλωροκίνη σε ασθενείς. Όπως αναφέρει η εφημερίδα « Le Monde», από τα τέλη Μαρτίου το Νοσοκομείο Sahlgrenska του Γκέτεμποργκ έπαυσε να χορηγεί το σκεύασμα. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μετά από τις εξής διαπιστώσεις : Α) Προκαλούνται σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες στους ασθενείς. Β) Παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία των ασθενών. Γ) Δεν καταδείχτηκε αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στην αναχαίτιση του Covid-19. Ως εκ τούτου, τόσο σε επίπεδο νοσοκομείων, όσο και σε επίπεδο Σουηδικού Οργανισμού Φαρμάκου «Läkemedelsverket», αποφασίστηκε η παύση χορήγησης του σκευάσματος. ( Le Monde 10/04/2020)
Στις ΗΠΑ η χορήγηση της χλωροκίνης συνοδεύεται και από την ουσία της αζιθρομυκίνης και από τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα προκύπτει πως και ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ χρησιμοποιεί τη χλωροκίνη σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Η χλωροκίνη είναι βασικό συστατικό ενός ήδη υπάρχοντος φαρμάκου κατά της ελονοσίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να κυκλοφορεί.
Στην επίσημη ανακοίνωση του Σουηδικού Οργανισμού Φαρμάκου διαβάζουμε: «Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτουν στέρεες αποδείξεις που θα μας επέτρεπαν να συμπεράνουμε πως υφίστανται κλινικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της αγωγής κατά του Covid-19 με τη χορήγηση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης. Λόγω αυτών των αβεβαιοτήτων συνιστάται η χρήση των ουσιών αυτών μόνο σε πλαίσιο κλινικών ερευνών».
Σημειώνεται πως η εμπειρία των Σουηδών γιατρών ως προς τη χρήση χλωροκίνης είναι από τις μεγαλύτερες, αφού η Σουηδία είναι από τις πρώτες χώρες μετά την Κίνα που υιοθέτησε τη χορήγηση αυτής της ουσίας σε ασθενείς με Covid-19.