Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Οι μέλλουσες μητέρες σε 16 περιοχές της Ρωσίας πρόκειται να λάβουν εξατομικευμένες επιστολές από τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, ως μέρος μιας δημόσιας πρωτοβουλίας, δήλωσε στο RIA Novosti η επικεφαλής του έργου Νατάλια Μοσκβιτίνα το Σάββατο.

Η αποστολή του πατριάρχη έχει στόχο να προσφέρει παρηγοριά και υποστήριξη, καθώς και να μετριάσει ορισμένους φόβους που μπορεί να έχει μια γυναίκα πριν τον τοκετό, ανέφερε το RIA, δίνοντας ένα παράδειγμα επιστολής που είχε λάβει. «Θυμηθείτε, δεν είστε μόνες – υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας που είναι έτοιμοι να σας υποστηρίξουν, να σας δώσουν προσοχή και να [δείξουν] συμπάθεια», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έδωσε επίσης τις ευλογίες του στις μέλλουσες μητέρες και τους ευχήθηκε «καλή υγεία, εσωτερική ειρήνη και έλεος από τον Ιησού Χριστό». Τα γράμματα αποτελούν μέρος του «Γεια, Μαμά!», μια εκστρατεία με στόχο την παροχή βοήθειας σε εγκύους και τη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων στη Ρωσία.

Οι γυναίκες που έρχονται σε κρατικά κέντρα μαιευτικής πρόνοιας λαμβάνουν τον λεγόμενο «φάκελο βοήθειας» που περιέχει φυλλάδια που τις ενημερώνουν για διάφορες μορφές βοήθειας που μπορούν να λάβουν από τις δημόσιες αρχές, τις τοπικές επιχειρήσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι επιστολές από τον πατριάρχη θα γίνουν μέρος αυτού του «φακέλλου».

Σύμφωνα με τη Μοσκβιτίνα, το έργο δοκιμάστηκε επιτυχώς στη Ρωσική Δημοκρατία της Μορδοβίας στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια του Βόλγα το 2022. «Ο αριθμός των αμβλώσεων μειώθηκε κατά 42% σε ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου το έργο ήταν ενεργό», είπε. Εν συνέχεια, η πρωτοβουλία έλαβε την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πρόσθεσε η ίδια.

Η γεωγραφία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο έργο καλύπτει διάφορα μέρη της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Αρχάγγελσκ στα βόρεια, της Περιφέρειας Τβερ στην κεντρική Ρωσία, Περιφέρεια Νόβγκοροντ στα βορειοδυτικά, Περιφέρεια Κεμέροβο στη Σιβηρία και Περιφέρεια Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιχειρηματολογεί κατά των αμβλώσεων εδώ και αρκετό καιρό. Τον Δεκέμβριο του 2023, δημοσίευσε μια δήλωση που εξισώνει την άμβλωση με τη δολοφονία. «Είναι απαράδεκτο να διακηρύσσεται “δικαίωμα στην άμβλωση”, που σημαίνει “δικαίωμα στο φόνο”», είπε τότε το διοικητικό όργανο της εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος.

Η σκόπιμη διακοπή της εγκυμοσύνης ισοδυναμεί με δολοφονία, ανέφερε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «δικαίωμα στην άμβλωση».

Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς εκκλησιαστικοί ηγέτες, συντηρητικοί ακτιβιστές και ορισμένοι πολιτικοί ζητούν περιορισμούς στις αμβλώσεις στη Ρωσία ή ακόμη και πλήρη απαγόρευση.

«Η εκκλησία εξισώνει απερίφραστα την αυθαίρετη χειρουργική ή ιατρική άμβλωση με τη δολοφονία, ανεξάρτητα από τη μέθοδο ή τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», αναφέρεται στο έγγραφο που εγκρίθηκε από το διοικητικό όργανο της εκκλησίας, την Ιερά Σύνοδο. «Για αυτόν τον λόγο, είναι απαράδεκτο να διακηρύσσεται «δικαίωμα στην άμβλωση», που σημαίνει «δικαίωμα στη δολοφονία».

Η εκκλησία απέρριψε περαιτέρω το επιχείρημα υπέρ της επιλογής ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης θα πρέπει να επιτρέπεται έως ότου το έμβρυο φτάσει σε ένα ορισμένο στάδιο ανάπτυξης.

«Η προπαγάνδα των αμβλώσεων σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, είναι απαράδεκτη», ανέφερε η Σύνοδος.

Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Κύριλλος περιέγραψε την άμβλωση ως «εθνική καταστροφή» που καταστρέφει «το μέλλον της κοινωνίας μας».

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να υποστηρίξει τις εκκλήσεις για πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του τέλους του έτους στις 14 Δεκεμβρίου, είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» όσον αφορά τη ρύθμιση της διαδικασίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος έχει μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις ρωσικές οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσεται το 2024 Έτος της Οικογένειας και διόρισε έναν αξιωματούχο για να ηγηθεί των προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση των «παραδοσιακών οικογενειακών αξιών».

Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στη Ρωσία και η πρακτική καλύπτεται από το εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας. Μια εγκυμοσύνη μπορεί να διακοπεί έως και 12 εβδομάδες στην ανάπτυξη κατόπιν αιτήματος της γυναίκας και έως και 22 εβδομάδες για κοινωνικούς λόγους όπως είναι αποτέλεσμα βιασμού ή σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας του συζύγου. Μια εγκυμοσύνη μπορεί να διακοπεί νόμιμα σε οποιοδήποτε στάδιο για ιατρικούς λόγους.