Γράφει η Γιάννα Μυράτ

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος είπε ότι η ανθρωπότητα, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να εισέλθει σε μια αποκαλυπτική εποχή και αν θέλει να παραμείνει ευτυχισμένη και να επιβιώσει, πρέπει να είναι θρησκευόμενη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορώ να φωνάξω σε όλο τον κόσμο: αν η ανθρωπότητα θέλει να είναι ευτυχισμένη στο μέλλον, πρέπει να είναι θρησκευόμενη… Εάν η ανθρωπότητα χάσει τη θρησκευτική της πίστη, ειδικά στις συνθήκες αυξανόμενων τεχνολογιών που σχετίζονται με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, τότε μπαίνουμε πραγματικά στην εποχή της αποκάλυψης», είπε ο πατριάρχης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο X μετά τη διάλεξή του «Πολιτισμός του 21ου αιώνα: Κυριαρχία ή Παγκοσμιοποίηση;» που έλαβε χώρα στο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Εξήγησε ότι, εφόσον η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να συγκριθεί ως προς τις δυνατότητές της με τον άνθρωπο στις υπολογιστικές διαδικασίες και στον έλεγχο άλλων μηχανισμών, η εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε μια κολοσσιαία τεχνολογική ανακάλυψη και στη δημιουργία μηχανών και μηχανισμών που τώρα είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς.

«Όλα αυτά μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν άνθρωπο και το καλό του, ή ίσως, σαν μια ατομική βόμβα, να χρησιμεύσουν εναντίον ενός ατόμου και να αποτελέσουν μια κολοσσιαία απειλή. Το συμπέρασμα είναι ότι ένας άνθρωπος πρέπει να γίνει καλύτερος ηθικά και πνευματικά. Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το επίπεδο της ανθρώπινης ύπαρξης, ηθικό και πνευματικό, θα χάσουμε τη μάχη με την τεχνητή νοημοσύνη και πολλές άλλες μάχες», πρόσθεσε ο πατριάρχης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη γνώμη του, η ανάπτυξη του ανθρώπου και της ανθρωπότητας μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν η πίστη και η ηθική αίσθηση στους ανθρώπους αυξηθούν ταυτόχρονα, και η πρόοδος πρέπει να προχωρήσει με τρόπο που να μην προκαλεί ζημιά στη φύση, τον άνθρωπο και την κοινωνία.

«Εάν η πίστη και η ηθική συνιστώσα εξασθενήσουν, τότε μπορούμε να περιμένουμε τις πιο τρομερές συνέπειες της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης Πλησιάζουμε σε μια αποκαλυπτική εποχή, πρέπει όλοι να το καταλάβουμε αυτό ξεκάθαρα και η μόνη διέξοδος από αυτήν την πιθανή κρίση είναι η πίστη. Εν Θεώ, λέω δυνατά σε όλο τον κόσμο… Τι είναι μια ήρεμη κατάληξη του κόσμου, μια καταστροφή, μια παγκόσμια καταστροφή νόμου», είπε ο πατριάρχης.

Το κύριο καθήκον, τόνισε, είναι το εξής: σε καμία περίπτωση και με κανένα πρόσχημα δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που θα την οδηγούσε εκτός υποταγής στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με το χριστιανικό δόγμα, η παγκόσμια ιστορία θα τελειώσει με τη δεύτερη έλευση του Χριστού. Το τελευταίο βιβλίο του Ευαγγελίου, η Αποκάλυψη του Ιωάννη του Θεολόγου, περιγράφει λεπτομερώς τις καταστροφές σε πλανητική κλίμακα που προηγούνται αυτού του γεγονότος: λοιμός, πείνα, αρρώστιες και πόλεμοι. Συχνά ταυτίζονται με τους τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης – σε λευκά, κόκκινα, μαύρα και πράσινα άλογα. Η Γραφή λέει επίσης ότι κανείς εκτός από τον Θεό δεν «γνωρίζει ούτε την ημέρα ούτε την ώρα» πότε ο Σωτήρας θα έρθει ξανά στη Γη και θα αρχίσει η Τελευταία Κρίση των ανθρώπων.

Ο Αντίχριστος θα ελέγξει τους ανθρώπους μέσω της «έξυπνης τεχνολογίας»

Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, το Γενάρη του 2019, ο Πατριάρχης Κύριλλος προέβη σε προφητικές δηλώσεις που ξεσήκωσαν αντιδράσεις, τόσο στη Ρωσία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, τα λεγόμενα του δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν, αφού είδαμε τι ρόλο έπαιξε η «έξυπνη τεχνολογία» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των κλειδωμάτων, ένας ρόλος που ήρθε για να μείνει.

«Ο έλεγχος από ένα μόνο σημείο είναι προάγγελος του ερχομού του Αντιχρίστου», δήλωσε τότε ο Κύριλλος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossia-1 τη Δευτέρα των Χριστουγέννων

«Ο Αντίχριστος είναι μια προσωπικότητα που θα βρίσκεται στην κεφαλή του world wide web, ελέγχοντας ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οπότε, η ίδια δομή αποτελεί κίνδυνο» είπε σχετικά ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσθέτοντας πως «αν δεν θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά την Αποκάλυψη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα σημείο ελέγχου».

«Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα gadget, είτε σας αρέσει είτε όχι, είτε ενεργοποιείτε τον εντοπισμό τοποθεσίας είτε όχι, κάποιος μπορεί να βρει ακριβώς πού βρίσκεστε, ακριβώς ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας και τι φοβάστε» ανέφερε. «Αν όχι σήμερα, τότε αύριο, θα μπορούσαν να εμφανιστούν μέθοδοι και τεχνολογίες που όχι μόνο παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, μα επιτρέπουν επίσης τη χρήση αυτών των πληροφοριών. Φαντάζεστε τι δύναμη θα συγκεντρωνόταν στα χέρια αυτών που έχουν γνώση για το τι συμβαίνει στον κόσμο» είπε σχετικά.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος χτες (10/9) έγινε επίτιμος διδάκτορας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης για την εξαιρετική συμβολή του στην ανάπτυξη της θεολογικής επιστήμης και της θεολογίας, αναφέρει ο ανταποκριτής του RIA Novosti.

«Η κοινωνία μας, η χώρα μας, έχει διανύσει πολύ δρόμο, πολύ δύσκολο, συμπεριλαμβανομένης της διανόησής μας, από την άρνηση του Θεού, από τις διακρίσεις κατά των θρησκευόμενων και τη θρησκευτική γνώση γενικότερα, μέχρι το γεγονός ότι σήμερα ο πατριάρχης μπορεί να μιλήσει μέσα σε αυτά τα τείχη και αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν και κανείς δεν θέτει το ερώτημα: μπορούν ή δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν η θρησκευτική γνώση, η θεολογία και η επιστήμη», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας μετά την παρουσίαση του διπλώματος.

Με πληροφορίες από RIA Novosti, Moscow Times & BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης