Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo
Ο Πάπας Φραγκίσκος ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει δύο σημαντικά ταξίδια: στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αντιπροσωπεία από την Αγία Έδρα αποβιβάστηκε στο νησί της Λέσβου πριν από λίγες ημέρες, όπου ο Ποντίφικας είχε ήδη πάει το 2016, για να επισκεφθεί τα στρατόπεδα προσφύγων και να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη, για την Ελλάδα και την Ιταλία ( Lampedusa), σχετικά με το πρόβλημα της μετανάστευσης.
Ο Πάπας κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα (ακόμη επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει) θα συναντηθεί με τον κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια γόνιμη συνομιλία για το «περίγραμμα του οικουμενισμού», κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’. Μια πρόταση που εκφράστηκε το 1985 εξηγεί σαφώς την πρόθεση του Πολωνού Πάπα: «Η ένωση μεταξύ δύο Εκκλησιών. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να συμβεί, αν είμαστε κοντά και ενωμένοι. Ο διάλογος για την ειρήνη δεν είναι απλός, αλλά γεμάτος παγίδες».
Αυτές οι παγίδες παραμερίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το έργο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε πολλές ευκαιρίες για συνάντηση και διάλογο με τον Βαρθολομαίο.
Μεταξύ άλλων, τον περασμένο Απρίλιο ο Έλληνας υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μιλτιάδης Βαρβιτιώτης, έγινε δεκτός στο Βατικανό από τον Αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ, γραμματέα υπεύθυνο των σχέσεων του Βατικανού με τα κράτη. Πιθανώς σε εκείνη τη συνάντηση είχαν τεθεί οι βάσεις για το ταξίδι στο Αιγαίο.
Στην Κύπρο γίνεται ήδη λόγος για επίσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου. «Πρώτα επισκέφθηκα την Αλβανία και μετά τα μικρότερα έθνη», είπε ο Πάπας κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, προσθέτοντας ότι «τώρα έχω προγραμματίσει μια επίσκεψη στη Σλοβακία και την Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν η Κύπρος και η Μάλτα». Η τελευταία επίσκεψη του Παπά στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το 2010, όταν ο Πάπας Βενέδικτος XVI έμεινε για τρεις ημέρες.
Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στο ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ Πρίντεση στη Λέσβο την περασμένη Τετάρτη.
Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η πρώτη «Συνέλευση Τραπεζών Μελέτης» που προωθήθηκε από το «Εθνικό Γραφείο Οικουμενισμού και Διαθρησκευτικού Διαλόγου» του CEI, το Συνέδριο Ιταλών Επισκόπων, σχετικά με τον Οικουμενισμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.
Ο Πάπας μίλησε πρόσφατα για την ανάγκη εξεύρεσης νέων συμμετεχόντων. Επίσης σημείωσε ότι χάρη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως η ανησυχία για το οικολογικό ζήτημα έχει ωριμάσει. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου.
Στο παρασκήνιο στην Κύπρο θα πέσει στο τραπέζι και το θέμα που συνδέεται με την Τουρκία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι στις 6 Οκτωβρίου ο Αρμένιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 2019, έγινε δεκτός στο Βατικανό από τον Πάπα.