Την ευχή να υπάρξει μία «ισχυρή» κυβέρνηση στη γειτονική Αυστρία, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, «χωρίς σε καμία περίπτωση ο ίδιος να θέλει να αναμιχθεί σε αυτές», εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στη Βουδαπέστη με τον αρχηγό του πρώην συγκυβερνώντος αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.
Ταυτόχρονα, εξαίροντας την συμμετοχή των Ελευθέρων στην πρώην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – που διαλύθηκε τέλη του περασμένου Μαρτίου εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα” – τόνισε πως εκτιμά «το έργο που προσέφερε αυτό το κυβερνητικό κόμμα» (σ.σ. των Ελευθέρων), επισημαίνοντας πως αποδείχθηκε ότι, «σε πολλά ζητήματα ακολουθούμε την ίδια πολιτική».
Ως κοινά στοιχεία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπογράμμισε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και κατά του «πολιτικού Ισλάμ», σημειώνοντας επιπλέον ότι το Κόμμα των Ελευθέρων βοηθά «για να προστατευτεί η Ευρώπη από την μετανάστευση».
Και οι δύο πολιτικοί χαρακτήρισαν τη συνάντηση τους στη Βουδαπέστη ως «εξαιρετική τιμή», με τον Νόρμπερτ Χόφερ να εκφράζει την πεποίθηση πως και οι δύο χώρες, η Αυστρία και η Ουγγαρία, επωφελούνται από τη «μακρόχρονη φιλία» τους.
Παρέπεμψε επίσης στο γεγονός, πως ο ίδιος μεγάλωσε στα σύνορα με την Ουγγαρία, «σύνορα τα οποία σήμερα δεν είναι πλέον ένα σιδηρούν παραπέτασμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Της σημερινής επίσκεψης του Νόρμπερτ Χόφερ στον Ούγγρο πρωθυπουργό, είχε προηγηθεί η επίσκεψη στις αρχές Μαίου στον Βίκτορ Όρμπαν, του τότε αρχηγού των Ελευθέρων και τότε αντικαγκελάριου της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε..
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Μαίου, ο Στράχε παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματά του εξαιτίας της φερόμενης άμεσης εμπλοκής του στην Υπόθεση Ίμπιζα, στο πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, για την οποία ασκείται ήδη έρευνα σε βάρος του από τη Γενική Εισαγγελία για απιστία.
Ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί επανειλημμένα υπέρ του Όρμπαν στην αντιπαράθεση του Ούγγρου πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες, είχε υποστηρίξει μία ένταξη της Αυστρίας στην αποκαλούμενη «Ομάδα του Βίζεγκραντ».
Την ομάδα αυτή αποτελούν οι τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) που επικρίνονται για την αμφιλεγόμενη, σκληροπυρηνική έως και αντιευρωπαϊκή πολιτική τους — ιδιαίτερα στο προσφυγικό.
Είναι χαρακτηριστικό, πως οι τέσσερις χώρες της «Ομάδας του Βίζεγκραντ», οι οποίες είχαν ενταχθεί ως πλήρη μέλη στην Ε.Ε. τον Μάιο του 2004, έχουν, μεταξύ άλλων, τορπιλίσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., στη βάση ενός συστήματος που είχε αποφασιστεί σε Σύνοδο Κορυφής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ