Η εφημερίδα «L’Union» φιλοξενεί συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εκτιμά πως η γαλλογερμανική σχέση δεν θα έπρεπε να αποτελεί “ένα διευθυντήριο”, το οποίο θα αποφασίζει μόνο του για την υπόλοιπη Ευρώπη.

“Δεν θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας σα να επρόκειτο για ένα διευθυντήριο, σαν η Γαλλία και η Γερμανία να αποφασίζουν μόνες τους για την Ευρώπη”, είπε ο Ολάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Με την κα (Άγγελα) Μέρκελ, έχουμε ένα καθήκον, το οποίο είναι να επιτρέψουμε η συνένωση των συμφερόντων μας να μπορέσει να αποτελέσει μια δύναμη για όλη την Ευρώπη. Φροντίζω, συνεπώς, και η κα Μέρκελ συμμερίζεται πλήρως αυτή την προσέγγιση, κι άλλες χώρες να συμμετέχουν στην πορεία μας”, είπε ο Ολάντ πριν από τη συνάντησή του στη Ρεμς με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

“Ορισμένες φορές, μερικές χώρες μπορεί να αισθάνονται απομονωμένες ή υποχρεωμένες να αποδεχθούν ένα συμβιβασμό στον οποίο έχουν ήδη καταλήξει οι δύο χώρες μας. Βεβαίως τίποτε δεν είναι εφικτό εάν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι μαζί, αλλά θα πρέπει επίσης να επιτρέψουμε ότι σε ένα επόμενο στάδιο η Ευρώπη θα μπορέσει να γίνει πιο ισχυρή”, συνέχισε.

“Δεν θα κρίνω το ‘ζευγάρι’ (σ.σ. το Νικολά Σαρκοζί και την Άγγελα Μέρκελ) που προηγήθηκε εμού, απαιτήθηκε χρόνος για να βρει την ισορροπία του. Ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία και τη μέθοδό του”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ο στόχος μας σήμερα είναι να βγάλουμε τη ζώνη του ευρώ από την κρίση”, είπε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι επιζητεί ακόμα να υπάρξει μια “κοινή” άποψη σε ό,τι αφορά “την εμβάθυνση της ένωσής μας” και να αποκατασταθεί μια “στέρεη γαλλογερμανική σχέση”, με “σεβασμό”. “Η ισορροπία και η σταθερότητα είναι η ισχύς της γαλλογερμανικής φιλίας”, υποστήριξε.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ συναντώνται αύριο στη Ρεμς για την 50ή επέτειο από τη γαλλογερμανική συμφιλίωση, η οποία είχε επισφραγιστεί την 8η Ιουλίου 1962 από το στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ και το χριστιανοδημοκράτη Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Άντεναουερ.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης