Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» στη συνέχιση μιας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία διαμέσου των συνόρων και των γραμμών του μετώπου, αναφέρει έκθεση του Γενικού του Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που κατατέθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα μέλη του Συμβουλίου αυτού είναι σε διαπραγματεύσεις για την ανανέωση αυτού του μηχανισμού που εκπνέει στις αρχές της προσεχούς χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να μπλοκάρει αυτή την απόφαση», αναφέρει διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ άλλοι μιλούν για μια τάση της Ρωσίας να ενισχύει τον έλεγχο επί της χώρας του συριακού καθεστώτος, του οποίου είναι ο βασικός υποστηρικτής.

Τέσσερα σημεία διέλευσης, δύο μέσω της Τουρκίας, ένα μέσω της Ιορδανίας και ένα μέσω του Ιράκ χρησιμοποιούνται επί του παρόντος και συζητείται το άνοιγμα ενός πέμπτου σημείου μέσω της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ αυτής της επέκτασης καθώς μια νέα ανάγκη δημιουργήθηκε με την τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, εάν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας, η διέλευση των συνόρων και των πρώτων γραμμών του μετώπου παραμένει απαραίτητη.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται κάθε χρόνο από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει τρόφιμα για περίπου 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ιατρική περίθαλψη για περισσότερο από 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα», αναφέρει στην έκθεσή του που περιήλθε σήμερα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η βοήθεια διαμέσου των συνόρων (…) παραμένει βασικό στοιχείο της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης», επιμένει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2019, συνολικά «11 εκατομμύρια άνθρωποι» συνεχίζουν να χρειάζονται βοήθεια στη χώρα, αναφέρει η έκθεση.

Στο έγγραφο αυτό, ο Γκουτέρες επαναλαμβάνει επίσης ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια στρατιωτική επίθεση ευρείας κλίμακας γύρω από την Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, προπύργιο που διαφεύγει του κυβερνητικού ελέγχου και όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης