Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατήγγειλε σήμερα τον εκφοβισμό που ασκείται από τις αρχές στην Κίνα και τη Ρωσία στο πλαίσιο της πανδημίας, καθώς και την άρνηση της πραγματικότητας της υγειονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας κατά την έναρξη της 44ης Συνόδου του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε πως «σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ο Covid-19 εργαλειοποιείται για να περιορισθεί το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζονται και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους».
«Στη Ρωσική Ομοσπονδία, στην Κίνα, στο Κόσοβο, στη Νικαράγουα και σε πολυάριθμες άλλες χώρες, επισημαίνω αναφορές για απειλές και εκφοβισμό εναντίον δημοσιογράφων, μπλόγκερ και μαχητικών πολιτών, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, με προφανή στόχο να αποθαρρυνθούν οι επικρίσεις των απαντήσεων που έδωσαν οι αρχές στον Covid-19» υπογράμμισε.
Η Μπατσελέτ ανέφερε επίσης τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις ελευθερίες της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και των ειρηνικών συναθροίσεων στην Αίγυπτο και την αυθαίρετη και υπερβολική εφαρμογή μέτρων κατά της πανδημίας στο Σαλβαδόρ.
«Η λογοκρισία και η ποινικοποίηση του λόγου είναι πιθανό να εξαφανίσουν πληροφορίες κρίσιμης σημασίας και απαραίτητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας» επέμεινε η Μπατσελέτ και απηύθυνε έκκληση να δοθεί μάχη κατά της παραπληροφόρησης.
«Στη Λευκορωσία, στη Βραζιλία, στο Μπουρούντι, στη Νικαράγουα, στην Τανζανία και στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, φοβάμαι πως οι δηλώσεις φανερώνουν άρνηση της πραγματικότητας όσον αφορά τη μετάδοση του ιού και η αυξανόμενη πόλωση των σημαντικών ερωτημάτων μπορεί να εντείνουν τη σοβαρότητα της πανδημίας» υπογράμμισε.
«Ο Covid-19 ενισχύει τις τοπικές και τις περιφερειακές απειλές εναντίον της ειρήνης. Οι πληθυσμοί κρατών όπου οι υπηρεσίες υγείας και οι βασικές υπηρεσίες έχουν ήδη καταστραφεί από συγκρούσεις και κρίσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις πολυδιάστατες ζημιές της πανδημίας» επισήμανε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Η Μπατσελέτ επανέλαβε τέλος την έκκλησή της για χαλάρωση διεθνών κυρώσεων «ώστε να υπάρξει εγγύηση πως η ιατρική φροντίδα και η αρωγή είναι προσβάσιμες σε όλους».