Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον θάνατο 77 ανθρώπων στο νησί Ουτόγια το 2011. Αυτή είναι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλει η νορβηγική Δικαιοσύνη και -θεωρητικά- υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί μετά την ολοκλήρωσή της.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη χειρότερη επίθεση στη Νορβηγία δεν δίστασε να… μηνύσει τις Αρχές της ευρωπαϊκής χώρας, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπες συνθήκες» κράτησης​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι συνθήκες διαβίωσης στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Σίεν (στο νότιο τμήμα της χώρας) όπου βρίσκεται έγκλειστος ο υπεύθυνος για το μακελειό στο νησί Ουτόγια διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες φυλακών σε άλλα κράτη της Δύσης. Ο Μπρέιβικ βρίσκεται φυλακισμένος σε κελί τριών δωματίων, με τηλεόραση και υπολογιστή, χωρίς όμως πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δεν μπορεί να δεχτεί επισκέπτη ή να έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, γι’ αυτό και προαυλίζεται ξεχωριστά. Επιπλέον, έχει πάρει άδεια να κάνει μαθήματα Πολιτικών Επιστημών σε πανεπιστήμιο διά αλληλογραφίας. Το μοναδικό άτομο που τον έχει επισκεφτεί από τη στιγμή που βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είναι η μητέρα του, το 2013, λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. 

Ωστόσο, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη χειρότερη επίθεση στη Νορβηγία δεν δίστασε να… μηνύσει τις Αρχές της ευρωπαϊκής χώρας, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπες συνθήκες» κράτησης. Για τις ανάγκες της ακροαματικής διαδικασίας, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στη Νορβηγία όσο και στο εξωτερικό, οι Αρχές του Όσλο μετέτρεψαν σε… δικαστική αίθουσα το στάδιο του Σίεν.

Ο Μπρέιβικ εμφανίστηκε με ξυρισμένο κεφάλι στο δικαστήριο για την ακρόαση της υπόθεσης, κάνοντας μάλιστα και ναζιστικό χαιρετισμό. Ο ισοβίτης είχε υποστηρίξει ότι η επίθεση στο νησί Ουτόγια έγινε καθώς ο ίδιος θεωρούσε πως το Εργατικό Κόμμα ακολουθεί «φιλομεταναστευτική πολιτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης