Η κίνηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, να παραιτηθεί λόγω της βιαιοπραγίας των αστυνομικών στις συνεχείς διαμαρτυρίες των πολιτών για το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και για την ολοένα αυξανόμενη διαφθορά είναι σχετικά πρωτόγνωρη, ειδικά όταν μιλάμε για έναν πολιτικό ο οποίος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως μέχρι και για διασυνδέσεις με τη μαφία.

To πορτρέτο του Μπορίσοφ
Ο Μπορίσοφ δεν είναι νέο πρόσωπο στον δημόσιο βίο της Βουλγαρίας, καθώς στο παρελθόν έχει διατελέσει σε θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ επίσης είχε χρηματίσει και μέλος της Εθνοφρουράς. Το 2006 δημιούργησε το κεντροδεξιό κόμμα GERB κερδίζοντας τον Μάιο του 2007 τις Ευρωεκλογές. Το στιλ του απλού, άμεσου και «καθημερινού» πολιτικού που λάνσαρε τον βοήθησε να κερδίσει τη βουλγαρική κοινή γνώμη, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν πολύ συχνά για λαϊκισμό. Το 2009, το GERB ήρθε πρώτο με ποσοστό 31,79% και στις 27 Ιουλίου ο Μπορίσοφ εκλέχθηκε πρωθυπουργός. Ο νέος τότε πρωθυπουργός έδωσε ρητά υπόσχεση στους Βούλγαρους πολίτες για πάταξη της διαφθοράς.

Κάπου στο ενδιάμεσο συνέχισε να εξασκείται στο καράτε, έχοντας μαύρη ζώνη και 7 dan (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διδάξει κιόλας), ενώ είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καράτε της Βουλγαρίας, έχοντας εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα της χώρας του πολλές φορές ως προπονητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φήμες για διαφθορά και η παραίτηση
Ο Μπορίσοφ, πάντως, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές την κοινή γνώμη με τις συνεχόμενες κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά, αυταρχισμό καθώς και για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ οι αντίπαλοί του θεωρούν πως έχει και διασυνδέσεις στο οργανωμένο έγκλημα, αν και στην προεκλογική του ατζέντα η καταπολέμηση της διαφθοράς βρισκόταν πολύ ψηλά. Οι συνεχείς του εμφανίσεις στα ΜΜΕ της Βουλγαρίας μπορεί να αύξησαν κατά πολύ τη δημοτικότητά του, τροφοδότησαν όμως παράλληλα και τη θεωρία ότι ασκούσε συγκεντρωτικό έλεγχο στα ΜΜΕ, «λαδώνοντας» πολύ συχνά δημοσιογράφους, ενώ οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον – δεξιών καταβολών – πολιτικό για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους Ρομά και σε άλλες μειονότητες της Βουλγαρίας.

Τον Φεβρουάριο, οι Βούλγαροι πολίτες άρχισαν να κατεβαίνουν σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για την υψηλή τιμή του ρεύματος. Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις του Μπορίσοφ για μείωση των τιμών που οδήγησαν και στο «ξήλωμα» του υπουργού Οικονομικών, οι διαδηλώσεις σύντομα πήραν αντι-κυβερνητικό χαρακτήρα, με τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού να πέφτει πολύ χαμηλά και τους πολίτες της πιο φτωχής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων και για τη διαφθορά που έριχνε βαριά τη σκιά της.

Τελικά, ο «σκληρός» Μπορίσοφ λύγισε και χθες, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, παραιτήθηκε με αφορμή τον τραυματισμό 14 πολιτών από την αστυνομία, δηλώνοντας: «Δεν θα συμμετέχω σε μια κυβέρνηση που επιτρέπει στην αστυνομία να χτυπάει πολίτες». Η δήλωσή του αυτή φάνηκε κάπως υποκριτική και μάλλον δεν έπεισε τους πολίτες, οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν ότι δίνει «άλλο ένα θεαματικό show…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης