Τελικά, η αντίστασή του άντεξε μόνον 24 ώρες. Ο Μπόρις Τζόνσον, κατά το BBC, συμφώνησε να υποβάλει την παραίτησή του, διαπραγματεύεται ωστόσο τους όρους της αποχώρησής του.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν κατάφερε να… δαμάσει την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Βιώνει τον εφιάλτη που ο ίδιος είχε προκαλέσει στην προκάτοχό του Τερέζα Μέι όταν την αμφισβήτησε με σημαία το Brexit. Όχι πως η Τερέζα Μέι δεν επιθυμούσε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απλώς η τότε πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει μια άλλη προσέγγιση, λιγότερο ριζοσπαστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε, ο Μπόρις Τζόνσον, με μια επιθετική ρητορική και με συμμάχους του -κατ’ όνομα αντισυστημικούς- αντιευρωπαϊστές με σαφείς ακροδεξιούς προσανατολισμούς, προκάλεσε την ανατροπή της Τερέζα Μέι. Έκτοτε, κυβέρνησε για 1.077 ημέρες, μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Το σκάνδαλο της Downing Street, δηλαδή η υπόθεση με τα κορωνοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, τον ταρακούνησε αλλά επιβίωσε. Όχι για πολύ όμως. Η αμφισβήτηση στο ίδιο του το κόμμα ήταν, ως φαίνεται, πολύ καλά δομημένη.  

Τελικά, πλήρωσε ένα άλλο σκάνδαλο, αυτό του Πίντσερ, του Βρετανού βουλευτή ο οποίος εν ευθυμία θώπευε τα οπίσθια συναδέλφων του. Κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δύο άνδρες στην κομματική λέσχη του. Άβολο, βέβαια, αλλά όχι πρωτοφανές για τα βρετανικά δεδομένα. Φαίνεται, όμως, πως τα πράγματα μεταξύ των Συντηρητικών είχαν φθάσει στο απροχώρητο. Η υπόθεση Πίντσερ έπεσε ως «μάννα εξ ουρανού». Ο Μπόρις Τζόνσον παρακολούθησε έκτοτε ένα τσουνάμι παραιτήσεων να συγκλονίζει την κυβέρνησή του. Αντιστάθηκε για λίγες ώρες. Αποπειράθηκε να αντεπιτεθεί. Εις μάτην. Η δυναμική που τον έφερε στην εξουσία, αυτή τη φορά λειτούργησε αντίστροφα. 

Στις 11:35 ώρα Ελλάδος οι Times του Λονδίνου επισημοποίησαν την πτώση του «Μεγάλου Μπόρις», με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Johnson to stand down». Η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησής του αναμένεται εντός των επόμενων ωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το BBC, ο Τζόνσον θα παραμείνει στην Downing Street μέχρι την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και νέου πρωθυπουργού.

Η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του αναμένεται να αρχίσει εντός του καλοκαιριού και θα έχει ολοκληρωθεί έως το ετήσιο συνέδριο των Τόρις (το Συντηρητικό Κόμμα) στις αρχές Οκτωβρίου.

Η παραίτηση του Τζόνσον ακολουθεί τις παραιτήσεις 54 μελών της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων πέντε υπουργοί και 21 υφυπουργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση για πιθανή διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών θα εναπόκειται στον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

Διάγγελμα Τζόνσον εντός της ημέρας

Λίγη ώρα μετά την έκτακτη ανακοίνωση του BBC, εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να προβεί σε διάγγελμα εντός της ημέρας.

Μετά την παραίτηση οκτώ υπουργών τις δύο τελευταίες ώρες, ο Τζόνσον, απομονωμένος και ανήμπορος, αναγκάστηκε να δεχθεί το αναπόφευκτο και να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι παραιτείται.

Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις την Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

«Αυτό δεν είναι βιώσιμο και τα πράγματα απλώς θα χειροτερέψουν: για εσάς, για το Συντηρητικό Κόμμα και κυρίως για όλη τη χώρα», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας: «Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

Ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του, ο Τζόνσον ήρθε σε επικοινωνία με τη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως έκανε γνωστό η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV.

Στάρμερ: «Καλά νέα» η παραίτηση του Τζόνσον

Η πρώτη αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας, για την παραίτηση του Τζόνσον, ήρθε από την αντιπολίτευση της χώρας, αφού ο ηγέτης του Κόμματος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «καλά νέα για τη χώρα».

«Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης