Ο Τζο Μπάιντεν θα θίξει σήμερα ενώπιον της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, άρμα μάχης των Αμερικανών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τρίτη ο κορυφαίος σύμβουλός του για διπλωματικά θέματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θα μιλήσει σοβαρά για το ζήτημα της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη», σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της ομιλίας του κ. Μπάιντεν ενώπιον της ΓΣ.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα το πράξει «δημόσια» ή «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Γενικό Γραμματέα (του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες) και με άλλους», πρόσθεσε, λέγοντας πως πάντως είναι «πολύ πιθανό» ο κ. Μπάιντεν να τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα.
Το ερώτημα της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέρχεται στη συζήτηση κάθε φορά που ξεσπά μείζων διεθνής κρίση, ιδίως αν κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει για να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων από το κορυφαίο όργανο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο τρόπος που η Μόσχα χρησιμοποιεί το δικό της βέτο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ωθεί την Ουάσινγκτον να τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της διεύρυνσης του ΣΑ.
Ο Τζο Μπάιντεν θα κάνει εξάλλου «νέες σημαντικές ανακοινώσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα επενδύσουν για την καταπολέμηση της διατροφικής ανασφάλειας», ανήγγειλε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ευρύτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρατών προκειμένου να καταδικαστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αναδυόμενες χώρες παίρνουν τελευταία αποστάσεις από τη Ρωσία.
«Αυτό που θα τονίσει ως προς την Ουκρανία θα είναι η θεμελιώδης αρχή στην καρδιά του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία καμιά χώρα δεν μπορεί να κατακτά γειτονικές της διά της βίας», ανέφερε ο Τζέικ Σάλιβαν.
«Κάθε κράτος, είτε είναι δημοκρατικό είτε έχει αυταρχικό καθεστώς, έχει επικυρώσει τις αρχές του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (…). Αυτός είναι ένας τρόπος να απευθυνθούμε σε όλες τις χώρες που συγκεντρώνονται σε αυτή την αίθουσα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που εξέφρασαν πρόσφατα περισσότερη ανησυχία και πήραν μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Ρωσία», πρόσθεσε.