Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Πρέσβης Douglas Lute, έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου στις 9 Φεβρουαρίου, σε δημοσιογράφους για την Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας.

Όπως αναφέρει το thediplomat.gr, o Πρέσβης Douglas Lute στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του είπε ότι «αυτό που περιμένουμε να κάνουν οι υπουργοί είναι πρώτα να συζητήσουν και τελικά να εγκρίνουν ένα νέο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποτροπή και την άμυνα. Μπορείτε να το ονομάσετε αυτό ως την αποτροπή του 21ου αιώνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω ότι μια πολύ σημαντική συμβολή στην αποτροπή ήταν η αμερικανική ανακοίνωση μόλις πριν από μία εβδομάδα ότι το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές η οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ για την αποτροπή εδώ στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά με την θέση των ΗΠΑ στο θέμα που αφορά το αίτημα της Τουρκίας και της Γερμανίας προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για βοήθεια στην παρακολούθηση των συνόρων και την ακτών, ο Πρέσβης απάντησε: «Διάβασα και εγώ από χθες τα σχετικά δημοσιεύματα, ωστόσο κάποιο αίτημα δεν έχει κατατεθεί επισήμως ακόμη, αν και θα μπορούσε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Γι ‘αυτό και θα πρέπει να δούμε απλά τι διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών και θα υπάρχει χώρος, και φυσικά οι υπουργικές συναντήσεις είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε έναν από τους 28 συμμάχους για να φέρει αυτά τα αιτήματα στη Συμμαχία. Αλλά με κάθε ειλικρίνεια, θα πρέπει απλά να δούμε τι έχουν να πουν για το θέμα αυτό οι υπουργοί είτε της Γερμανίας είτε της Τουρκίας. Έτσι, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως έχω δει τα δημοσιεύματα και περιμένω τα σχόλιά τους στις επόμενες δύο ημέρες».

Παράλληλα ζητήθηκε από τον Πρέσβη και μια επίσημη απάντηση των ΗΠΑ -ως κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ- σχετικά με το θέμα της σχεδόν καθημερινής παραβίασης του ελληνικού εναέριου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως απάντησε: 

«Η απάντησή μας είναι στην πραγματικότητα παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις, και αυτή είναι ότι όπου ο εναέριος χώρος ενός έθνους συναντά τον εναέριο χώρο άλλου έθνους, υπάρχει διμερής ευθύνη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρωτόκολλα, τους διεθνείς κανόνες σε σχέση με αυτόν τον εναέριο χώρο. Στην περίπτωση του τουρκικού και ελληνικού εναέριου χώρου, συνήθως τα ερωτήματα που κατά καιρούς ανακύπτουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας διευθετούνται διπλωματικά. Διευθετούνται με υπεύθυνα μέσα και υπάρχει ένα μακροχρόνιο μοντέλο υπεύθυνης συμπεριφοράς εκ μέρους των εν λόγω δύο συμμάχων. Θα θέλαμε όλα αυτά τα ερωτήματα για τον εναέριο χώρο να αντιμετωπίζονται, τόσο υπεύθυνα όσο οι Τούρκοι και οι Έλληνες σύμμαχοί μας έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως, υπάρχουν διεθνείς κανόνες εδώ και η θέση των ΗΠΑ είναι ότι οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να τηρούνται».

«Ποια νομίζετε ότι είναι η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ρωσίας σχετικά με τη Συρία;» ρώτησε η Jessica Josefsson από το σουηδικό TV4.

«Νομίζω ότι στόχος της Ρωσίας στη Συρία είναι να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία και ως εκ τούτου να διατηρήσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή. Λόγω της μακρόχρονης ιστορικής σχέσης της Ρωσίας με το καθεστώς Άσαντ, τόσο υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και στο παρελθόν υπό του καθεστώτος του πατέρα του. Και φυσικά η Ρωσία έχει μια ναυτική βάση στην Ταρτούς. Τώρα έχει μια σημαντική αεροπορική παρουσία ακριβώς βόρεια από εκεί σε μια συριακή βάση. Έτσι, αυτό έχει, νομίζω, πάντα να κάνει με τη διατήρηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Αλλά νομίζω, επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιθυμεί να είναι ένας παίκτης, θέλει να εδραιωθεί στη διεθνή σκηνή και να έχει μια φωνή στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής. Αυτός φαίνεται να είναι στόχος της Ρωσίας. Αυτό που φαίνεται να μην είναι ένας στόχος είναι η καταπολέμηση του ISIL, και αυτό το βασίζω απλά στα εμπειρικά στοιχεία που δείχνουν ποιον χτυπά η Ρωσία – αυτή είναι η αντιπολίτευση – και ποιον η Ρωσία σε μεγάλο βαθμό δεν χτυπά – και αυτός είναι ο ISIL» , δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Πρέσβης Douglas Lute.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης