Πύρρειος νίκη για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που ήρθε μεν πρώτο -για τέταρτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση- αλλά μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές δεν συγκεντρώνει τους απαιτούμενους 276 βουλευτές που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, αναμένονται δραματικές αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας.
Εντυπωσιακή επίδοση από τους Κούρδους. Με περίπου 12%, το αντιπολιτευόμενο κουρδικό HDP, κατόρθωσε να ξεπεράσει το συνταγματικό εμπόδιο του 10% και θα εκπροσωπηθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με περί τους 80 βουλευτές.
Το Κόμμα που ίδρυσε ο πρόεδρος Ερντογάν, και κυβερνά την Τουρκία από το 2002, είχε κατέβει με προεκλογική πλατφόρμα που βασιζόταν σε συνταγματική μεταρρύθμιση για μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική Δημοκρατία (με αυξημένες προεδρικές εξουσίες). Μετά από αυτές τις εξελίξεις έχει μπροστά του δύο δρόμους:
1. Να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με κάποιο από τα αντιπολιτευόμενα σε αυτό κόμματα -πράγμα πολύ δύσκολο, ή
2. Να προκηρύξει νέες εκλογές.
Βροντερό παρών από τους Κούρδους
Μιλώντας μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο συμπρόεδρος του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού Selahattin Demirtaş, είπε πως το HDP «έχει καταστεί πλέον κόμμα όλης της Τουρκίας», ενώ απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να συμπράξει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το ΑΚΡ. Είπε, επίσης, ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα εμπόδισε την αλλαγή του πολιτεύματος».
Η προσέλευση στις κάλπες ήταν πλέον του 85%. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιορίστηκε στο 25% των ψήφων και το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), του Μπαχτσελί γύρω στο 12%.
Ορισμένοι σχολιαστές πιθανολογούν ότι το κόμμα των εθνικιστών είναι πιο κοντά σε ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά τότε θα πρέπει να ξεχαστεί «η πολιτική εθνικής συμφιλίωσης» του Ερντογάν.
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης