Το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν οδεύει προς συντριπτική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δίνοντάς του ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα προκειμένου να εφαρμόσει ευαίσθητες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, πολυαναμενόμενες ωστόσο από τους ευρωπαίους εταίρους του.

Σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από ποσοστό αποχής (51,29%) που αποτελεί ρεκόρ, το προεδρικό κίνημα La Republique en marche (REM) εξαφάνισε τα παραδοσιακά κόμματα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με 32,3% των ψήφων, ακολουθούμενο με μεγάλη διαφορά από τη δεξιά (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%), τον ακροδεξιό σχηματισμό της Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο, 13,2%) και την αριστερά που ήταν διαιρεμένη ανάμεσα σε διαφορετικά ρεύματα, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις προβολές για την κατανομή των εδρών, το REM και ο σύμμαχός του MoDem θα εξασφαλίσουν στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή από 400 έως 455 σε σύνολο 577, πολύ πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες).

Η επίδοση αυτή ανήκει σε ένα κίνημα το οποίο έπειτα από μόλις έναν χρόνο ύπαρξης κατάφερε να εξοβελίσει τα παραδοσιακά κόμματα τη αριστεράς και της δεξιάς που μοιράζονταν την εξουσία εδώ και 60 χρόνια.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήλεγχε περίπου τις μισές έδρες του απερχόμενου κοινοβουλίου κατέρρευσε μαζί με τους συμμάχους του καταλαμβάνοντας από 15 έως 40 έδρες, λιγότερες ακόμη από τις 57 που είχε πάρει το 1993. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να καταλάβει 10 έως 23 έδρες, περιλαμβανομένων και αυτών και του ΚΚ Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεξιά (LR-UDI), που ήλπιζε να στερήσει από τον νέο πρόεδρο Μακρόν την πλειοψηφία, αναμένεται να καταλάβει από 70 έως 130 έδρες.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο, θα καταλάβει μόνο από μία έως δέκα έδρες έναντι δύο στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με ένα ποσοστό 13,2%, πολύ μικρότερο εκείνου που πήρε η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,3%).

Μόνο τέσσερις βουλευτές (δύο από τους οποίους πρόσκεινται στον Μακρόν) εκλέχθηκαν στον πρώτο γύρο έναντι 36 το 2012. Λόγω του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής, δεν θα υπάρξει παρά μία μόνο τριγωνική αναμέτρηση στις 18 Ιουνίου, στην πρώτη περιφέρεια της Ομπ έναντι 34 πριν από πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε από τους έξι υπουργούς προηγούνται με μεγάλη διαφορά στις περιφέρειές τους, με μόνο την Ανίκ Ζιραρντέν να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Την ερχόμενη Κυριακή, εκτός από την περίπτωση μιας πολύ απίθανης αναστροφής της τάσης, ο Μακρόν θα έχει ελεύθερα τα χέρια προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα τα έργα που έχει ξεκινήσει, αρχής γενομένης από τη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασιακών σχέσεων.

Στην Εθνοσυνέλευση, από αυτό το καλοκαίρι τα νομοσχέδια θα αρχίσουν να διαδέχονται το ένα το άλλο: ο νόμος για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής, ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος με σκοπό την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθώς και ένας νόμος που θα δίνει στην εκτελεστική εξουσία το πράσινο φως για την αλλαγή του κώδικα εργασιακών σχέσεων με διατάγματα.
Θα ακολουθήσουν, με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018, σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, στις συντάξεις και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Η μεγάλη πλειοψηφία που φαίνεται να εξασφαλίζει ο Μακρόν χαροποίησε εκείνους στην Ευρώπη που πιέζουν τη Γαλλία να δεσμευθεί στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράδειγμα είναι η περίπτωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία, μέσω του εκπροσώπου της στο Twitter, απηύθυνε τα «θερμά συγχαρητήριά της στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον πρώτο γύρο». «Μια ισχυρή ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», εκτίμησε χθες βράδυ χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης