Ο Λευκός Οίκος προωθεί περισσότερες πωλήσεις τεχνολογικά εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν και χθες, Τρίτη, ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θα επιδιώξει να πωλήσει στην Ταϊπέι μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, αλλά και ένα πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.
Οι πιθανές πωλήσεις των παραπάνω οπλικών συστημάτων ακολουθούν τρεις άλλες γνωστοποιήσεις για πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν, που έχουν γίνει προς το Κογκρέσο και στις οποίες αναφέρθηκε πρώτο το Reuters τη Δευτέρα, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Πεκίνου.
Οι πωλήσεις των αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν δρομολογούνται καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική προεκλογική ευθεία, για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Μία από τις οκτώ πηγές δήλωσε ότι στο σύνολό τους οι αναφερόμενες πωλήσεις οπλικών συστημάτων είναι ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολύ συχνά, η οικονομική αξία των πωλήσεων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνει το κόστος της εκπαίδευσης του προσωπικού, των ανταλλακτικών, αλλά και άλλες χρεώσεις, που καθιστούν δύσκολο τον υπολογισμό του τελικού οικονομικού κόστους για τον αγοραστή.
Η προκαταρκτική ενημέρωση του Κογκρέσου για τα MQ-9 που παράγει η General Atomics είναι η πρώτη που έγινε μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προχωρήσει με την υλοποίηση του σχεδίου της, για την πώληση περισσότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περισσότερες χώρες, μέσω της αναθεώρησης μιας διεθνούς συμφωνίας ελέγχου των όπλων (Missile Technology Control Regime -MTCR).
Οι προκαταρκτικές ενημερώσεις του Κογκρέσου που προηγήθηκαν αφορούσαν στην αποδέσμευση πυραύλων εδάφους-επιφανείας Harpoon, που παράγονται από την Boeing Co, για την εξασφάλιση παράκτιας πυραυλικής άμυνας τύπου κρουζ. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, οι περίπου 100 πύραυλοι κρουζ για τους οποίους έχει ενημερωθεί το Κογκρέσο θα έχουν οικονομικό κόστος για την Ταϊβάν, περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα ανεπίσημα έγγραφα γνωστοποίησης αμυντικών πωλήσεων, που έχουν αποσταλεί από την κυβέρνηση Τραμπ στο Κογκρέσο, αναφέρονται επίσης στο σύστημα φορητού εκτοξευτή ρουκετών επί στρατιωτικού οχήματος (High Mobility Artillery Rocket System-HIMARS), που κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin Corp, στους πυραύλους αέρος-εδάφους μακράς ακτίνας δράσης (SLAM-ER) που παράγονται από την Boeing Co.
Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού Υπουργείου των Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.
Πηγή: ΑΠΕ