Έκκληση να ξεπεραστεί η κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση απεύθυνε το μεσημέρι στην εναρκτήρια ομιλία του στη Βιέννη, στη Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των 57 χωρών – μελών του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) – με την οποία ολοκληρώνεται η Προεδρία που ασκεί εφέτος στον Οργανισμό η Αυστρία – ο προεδρεύων του και απερχόμενος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.
Πρέπει να αναζητηθεί πάλι ο διάλογος και να επιδειχθεί πρόθεση συμβιβασμού, ανέφερε ο Κουρτς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «περισσότερη ασφάλεια μπορεί να υπάρξει μόνον με περισσότερη εμπιστοσύνη και περισσότερη συνεργασία».
Την ανάγκη για επαναβεβαίωση της ισχύος του Οργανισμού ως «πλατφόρμας οικοδόμησης εμπιστοσύνης», υπογράμμισε και ο γενικός γραμματέας του, ο Τόμας Γκρέμινγκερ, στην ομιλία του στη Διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι το απόγευμα αναμένεται να έχουν μία κατ΄ ιδίαν συνάντηση.
Η Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Βιέννη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με τη συμμετοχή συνολικά 2.000 αντιπροσώπων από τις 57 χώρες – μέλη του, από τις οποίες οι 40 εκπροσωπούνται με τους υπουργούς Εξωτερικών, έχει στο επίκεντρό της το θέμα της Ουκρανίας, για το οποίο υπήρξε ανταλλαγή κατηγοριών στις παρεμβάσεις των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Η Διάσκεψη επισκιάζεται από τη διαγραφόμενη όξυνση της μεσανατολικής κρίσης εξαιτίας της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο προεδρεύων εφέτος του ΟΑΣΕ Σεμπάστιαν Κουρτς είχε θέσει ως προτεραιότητες της Προεδρίας της Αυστρίας – την οποία διαδέχεται για το 2018 από την 1η Ιανουαρίου η Ιταλία – τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.
Επιπλέον, η αυστριακή Προεδρία στον ΟΑΣΕ φέρεται να επεδίωξε στην πορεία της την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών – μελών του και των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους, υποστηρίζοντας τη στράτευση του ΟΑΣΕ στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Διπλωμάτες κάποιων από τις 57 χώρες – μέλη του ΟΑΣΕ φέρεται πως, ενόψει των εξελίξεων στην αυστριακή εσωτερική πολιτική, με την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο Μάιο και την πρόκληση πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 15 Οκτωβρίου, είχαν εκφράσει ανησυχίες σε σχέση με τη συνέχιση της άσκησης από τον ίδιο της Προεδρίας του Οργανισμού.
Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στη δρομολογημένη από το 1972 διαδικασία της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία – με την αποκαλούμενη «Τελική Πράξη του Ελσίνκι» που είχαν υπογράψει την 1η Αυγούστου του 1975 στην φινλανδική πρωτεύουσα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις τότε 35 χώρες – 33 χώρες της Ευρώπης εκτός Αλβανίας, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς – έμελλε να σημαδέψει, αν όχι και να προκαλέσει ακόμη τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.
Σήμερα, μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στον διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), εκείνη η Διάσκεψη εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη, με τον αριθμό των μελών της να έχει αυξηθεί σε 57, εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ένδεκα χώρες – κυρίως της Βόρειας Αφρικής – συμμετέχουν ως παρατηρητές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ