Του Κώστα Μπετινάκη
Ήταν ο άνθρωπος που τέθηκε επικεφαλής του αγώνα να ξεριζωθεί το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων (apartheid) από τη Νότιο Αφρική και που φρόντισε να αντικατασταθεί με πολυφυλετική δημοκρατία.
Ο άνθρωπος που για τους αγώνες του είχε παραμείνει στη φυλακή επί 27 χρόνια δίνει σήμερα την ύστατη μάχη.
Το 1994, αναδείχθηκε ο πρώτος μη λευκός πρόεδρος στη χώρα του.
Ο σημερινός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, κάλεσε τον λαό της χώρας να προσευχηθεί, «ώστε να έχουμε τον Μαντέλα μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα».
Σε συνέντευξή του στο BBC ο πρόεδρος Ζούμα είπε πως ο λαός της Νότιας Αφρικής δεν θα πρέπει να φοβάται ούτε να πανικοβάλλεται, επειδή ο Νέλσον Μαντέλα έως τώρα «τα πάει μια χαρά».
Ο 94χρονος Μαντέλα, ο οποίος είχε νοσηλευθεί επί 18 ημέρες τον Δεκέμβριο λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού, εισήχθη και πάλι εσπευσμένα στο νοσοκομείο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Οι σημαντικότερες ημερομηνίες στη ζωή του Μαντέλα:
1918 : Γεννιέται στο ανατολικό Κέιπ Τάουν
1943 : Γίνεται μέλος του Αφρικανικού Κογκρέσου
1956 : Κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, αλλά η κατηγορία καταρρίπτεται
1962 : Συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για σαμποτάζ και φυλακίζεται για πέντε χρόνια
1964 : Καταδικάζεται και πάλι σε ισόβια δεσμά.
1990 : Απελευθερώνεται από τις φυλακές
1993 : Του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης
1994 : Εκλέγεται ως ο πρώτος μη λευκός πρόεδρος στη Ν. Αφρική
1999 : Παραιτείται από το αξίωμά του
2004 : Συνταξιοδοτείται από τον δημόσιο βίο
2005 : Ανακοινώνει ότι ο γιος του πέθανε από τον ιό HIV/Aids.
Στη Νότιο Αφρική, το όνομα Μαντέλα αποτελεί έναν θρύλο κι ο κόσμος τον αποκαλεί Madiba.
Όταν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του BBC αν ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «το αναπόφευκτο», απάντησε: «Στη φυλή των Ζουλού, όταν κάποιος πεθαίνει και είναι μεγάλης ηλικίας, ο λαός λέει πως “γύρισε σπίτι”. Πιστεύω πως είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχουμε κατά νου».
Οι γιατροί, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μαντέλα στο νοσοκομείο τον Δεκέμβριο, είχαν εκπλαγεί από τη γερή του κράση, παρόλο που οι πνεύμονές του είχαν καταστραφεί από φυματίωση, όταν δούλευε σε καταναγκαστικά έργα κατά την πολύχρονη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή. Η πολυήμερη παραμονή του στο νοσοκομείο, όμως, συνέβη για πρώτη φορά για τον γηραιό Νοτιοαφρικανό ηγέτη.
Ο Μαντέλα από το 2004 ζούσε εν είδει ιδιωτικής απομόνωσης στη μικρή κατοικία του στο Κούνου, ένα μικρό χωριό στο ανατολικό Κέιπ Τάουν, όπου όπως έχει πει «πέρασε τα πιο ευτυχισμένα νεανικά του χρόνια».