Έπειτα από έρευνες σε αρχεία εταιρειών και κινεζικών ΜΜΕ, η New York Times αποκάλυψε σε ρεπορτάζ της, πως ο επιστήμονας πίσω από την ιδέα των αερόπλοιων, είναι ο 66χρονος καθηγητής και εργαζόμενος στο Κινεζικό Κέντρο Προγράμματος Μπαλονιών Μεγάλου Υψόμετρου, Γου Ζε (Wu Zhe).
Το 2019 ογκώδες κινεζικό αερόστατο έπλευσε σε μεγάλο υψόμετρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και προκάλεσε εκτεταμένο συναγερμό. Ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες αεροναυπηγικής της Κίνας τότε έκανε μία περήφανη ανακοίνωση που έλαβε μεγάλη προσοχή. Η ομάδα του είχε εκτοξεύσει ένα αερόπλοιο πάνω από 60.000 πόδια ύψος και το έστειλε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.
Ο επιστήμονας, Γου Ζε είπε σε κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων εκείνη την εποχή ότι το αερόπλοιο του, «Cloud Chaser», ήταν ένα ορόσημο στο όραμά του να εποικίσει τα ανώτερα όρια της ατμόσφαιρας της γης με κατευθυνόμενα μπαλόνια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων σε φυσικές καταστροφές, για την παρακολούθηση της ρύπανσης και τη διενέργεια αερομεταφερόμενης επιτήρησης.
«Κοιτάξτε, να η Αμερική», είπε ο καθηγητής Γου σε ένα συνοδευτικό βίντεο, δείχνοντας σε μια οθόνη υπολογιστή μια κόκκινη γραμμή που φαινόταν να εντοπίζει τη διαδρομή του αερόπλοιου σε όλη την Ασία, τη βόρεια Αφρική και κοντά στο νότιο άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τη στιγμή της αναφοράς, ήταν πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η ανακοίνωση του καθηγητή Γου αποτελεί μέρος ενός συνόλου αποδεικτικών στοιχείων που αποκαλύπτουν το εύρος των φιλοδοξιών της κινεζικής κυβέρνησης να χρησιμοποιεί αερόπλοια για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στη γη, με γνώμονα τόσο τις εγχώριες όσο και τις στρατιωτικές ανάγκες. Ακαδημαϊκές μελέτες και επιστολές Κινέζων αξιωματούχων, που περιήλθαν σε γνώση των NYTimes, δείχνουν ότι ο ρόλος του Γου Ζε ήταν καθοριστικόες στις προσπάθειες ανάπτυξης τεχνολογιών κατασκευής μπαλονιών στην Κίνα.
Στην έκθεσή του στις 2 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε ένα αερόστατο σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι αφορούσε σε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εισήλθε στο έδαφος των ΗΠΑ πριν από αρκετές ημέρες. Δύο ημέρες μετά από αυτό το περιστατικό, στις 4 Φεβρουαρίου, ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε το αερόστατο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας με το Πεκίνο να κάνει λόγο για μετεωρολογικό μπαλόνι και να περνά στην αντεπίθεση κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι μπαλόνια τους παραβίασαν τον κινεζικό εναέριο χώρο «πάνω από δέκα φορές» από τις αρχές του 2022.
Ως προς την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, η NYT ανέφερε ότι πρόκειται για ανώτερο ακαδημαϊκό στο Πανεπιστήμιο Beihang, ένα ίδρυμα που εδρεύει στο Πεκίνο και πρωτοστατεί στην αεροναυπηγική και διαστημική έρευνα στην Κίνα.
Ο Γου Ζε έχει επίσης εργαστεί για την ανάπτυξη αερόπλοιων για σχεδόν δύο δεκαετίες. Είναι ιδρυτής ή βασικός μέτοχος τουλάχιστον τριών από τις έξι κινεζικές οντότητες, στις οποίες η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα, για τη συμμετοχή τους σε αυτό που η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκαλεί πρόγραμμα μπαλονιών κατασκοπίας του Πεκίνου.
Επί του παρόντος, πολλές από τις άλλες εταιρείες του έχουν μπει στο σταυρόνημα παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο 66χρονος Γου Ζε έχει αναδειχθεί σε κεντρική φιγούρα των φιλοδοξιών της Κίνας στο «εγγύς διάστημα» – 20 έως 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης – υψόμετρο πολύ μεγάλο για τα περισσότερα αεροσκάφη και πολύ χαμηλό για τους δορυφόρους και τη διαστημική βιομηχανία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Ο καθηγητής Γου βοήθησε στο σχεδιασμό μαχητών τζετ, ανέπτυξε τεχνογνωσία σε stealth μαχητικών, κέρδισε βραβεία για το έργο του από τον κινεζικό στρατό και ήταν αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Beihang πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην έρευνα και τη διδασκαλία. Συμμετείχε επίσης σε μια συμβουλευτική επιτροπή του πλέον διαλυμένου Τμήματος Γενικών Εξοπλισμών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με τη βιογραφία του στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Beihang.
Έφτασε μέχρι το πόστο του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Beihang προτού αποφασίσει να επιστρέψει στην έρευνα και τη διδασκαλία. Ήταν επίσης μέλος μιας συμβουλευτικής επιτροπής για το νυν διαλυμένο Γενικό Τμήμα Εξοπλισμών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με τη βιογραφία του στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Beihang, που επικαλούνται οι NYTimes.
Οι Κινέζοι σχεδιαστές στρατηγικής αντιμετωπίζουν το εγγύς διάστημα ως πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να αναπτύξει νέες τεχνολογίες και υλικά για να εδραιώσει μια ισχυρή παρουσία και να μην παραγκωνιστεί από τους αντιπάλους του, μια ανησυχία που έχει ενταθεί λόγω της κόντρας με τις ΗΠΑ υπό τον Σι Τζινπίνγκ.
Κινέζοι αναλυτές θεωρούν ότι το εγγύς διάστημα παρέχει μια δυνητικά χρήσιμη εναλλακτική λύση για τα μπαλόνια έναντι των δορυφόρων και των κατασκοπευτικών αεροσκαφών, που μπορεί να γίνουν ευάλωτα σε ανίχνευση, αποκλεισμό ή σε επιθέσεις.
Πηγή: The New York Times