Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, για τις «νέες δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις και υποστήριξε πως ευθύνεται γι’ αυτές η Ουάσινγκτον.
«Από την αρχή της χρονιάς, οι σινοαμερικανικές σχέσεις αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες και προκλήσεις. Είναι σαφές ποιoς έχει την ευθύνη», δήλωσε ο Τσιν στο συνομιλητή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί το σαββατοκύριακο στην Κίνα, είχαν δηλώσει πριν από μερικές ημέρες αμερικανοί αξιωματουχοι, μια επίσκεψη η οποία είχε αναβληθεί το Φεβρουάριο όταν ένα κινεζικό μπαλόνι -«κατασκοπευτικό», σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, «μετωρολογικών παρατηρήσεων», σύμφωνα με τις κινεζικές- εισήλθε στον αμερικανικό ενάεριο χώρο.
Οι σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες εξαιτίας διαφόρων θεμάτων: της ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν, της αντιπαλότητας στις τεχνολογίες ή της μεταχείρισης που επιφυλάσσουν οι κινεζικές αρχές στη μειονότητα των Ουιγούρων στην Κίνα.
«Ο Τσιν Γκανγκ διατύπωσε την επίσημη θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν και άλλες ουσιαστικές ανησυχίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πεκίνο.
«Υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σεβαστούν (αυτές τις ανησυχίες), να σταματήσουν να αναμιγνύνονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να σταματήσουν, στο όνομα του ανταγωνισμού, να πλήττουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.
Το Πεκίνο αντιτίθεται έτσι σε οποιαδήποτε επίσημη σχέση ανάμεσα σε ξένες χώρες και τις αρχές της Ταϊβάν και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, περιφρονώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
«Η Κίνα ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες (…) θα εργασθούν μαζί της ώστε να διαχειρισθούν αποτελεσματικά τις διενέξεις, να προωθήσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με τρόπο ώστε να σταθεροποιηθούν οι σινοαμερικανικές σχέσεις και να επανέλθουν στην οδό της υγιούς και κανονικής ανάπτυξης», είπε ο Τσιν Γκανγκ στον Άντονι Μπλίνκεν.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν αυτό το σαββατοκύριακο, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αμερικανού διπλωμάτη στην Κίνα μετά το ταξίδι του προκατόχου του, του Μάικ Πομπέο, τον Οκτώβριο του 2018.