Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ταξιδεύει αύριο Δευτέρα στο Αλγέρι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Ταμπούν, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι υπηρεσίες του, καθώς η Ρώμη θέλει να τερματίσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ιδίως προμηθευόμενη μεγαλύτερες ποσότητες από την Βορειοαφρικανική χώρα.

Ο κ. Ντράγκι θα γίνει δεκτός στις 14:30 για συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο με τον κ. Ταμπούν, που το βράδυ θα του παραθέσει επίσημο δείπνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης το ταξίδι έκανε την 28η Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, ο οποίος συζήτησε με τον ομόλογό του την αύξηση των προμηθειών αερίου από τη χώρα της βόρειας Αφρικής στην Ιταλία, για να αντισταθμιστεί η μείωσή τους από τη ρωσική πλευρά.

«Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις προμήθειες ενέργειας, ειδικά αερίου, από διάφορους διεθνείς εταίρους», ανάμεσά τους από την Αλγερία, «η οποία υπήρξε πάντα αξιόπιστος προμηθευτής», υπογράμμιζε τότε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η Αλγερία είναι η δεύτερη κυριότερη προμηθεύτρια αερίου για την Ιταλία, πίσω από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γιγάντια αλγερινή εταιρεία υδρογονανθράκων Sonatrach διαβεβαίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, κυρίως μέσω του αγωγού Transmed, που συνδέει την Αλγερία με την Ιταλία.

Η Sonatrach «διαθέτει αναξιοποίητη δυναμικότητα στον αγωγό Transmed», άρα θα μπορούσε «να αυξήσει τις παραδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Τουφίκ Χακάρ. Η Ευρώπη είναι «η φυσική αγορά προτίμησης» για την Αλγερία, που της διαθέτει επί του παρόντος περίπου το 11% του αερίου που εισάγει, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντι Μάγιο συνοδευόταν από πολυμελή αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής δημόσιας επιχείρησης υδρογονανθράκων ENI, η οποία έχει εκτεταμένη παρουσία στην Αλγερία, είναι εταίρος της Sonatrach.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία, η οποία εισάγει περίπου το 95% του αερίου που καταναλώνει, συγκαταλέγεται στα ευρωπαϊκά κράτη με την υψηλότερη εξάρτηση από τη Ρωσία.

Περίπου το 45% του αερίου που εισάγει η χερσόνησος προέρχεται από ρωσικά κοιτάσματα. Πέραν της Αλγερίας, η Ρώμη θα μπορούσε επίσης να αυξήσεις τις προμήθειές της από το Αζερμπαϊτζάν, την Τυνησία, καθώς και τη Λιβύη, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης