Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ήταν η πρώτη φορά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που εξαπολύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου που οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών επικοινώνησαν.

Η τελευταία τους επικοινωνία ήταν στις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Το Reuters ανέφερε ότι ο Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να προσπαθήσει να μιλήσει με τον Σοϊγκού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα φαινόνταν να μην ενδιαφέρεται να συνομιλήσει.

Ο Όστιν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας, δήλωσε ο Τζον Κίρμπ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας μετά την εισβολή -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση στην περιοχή.

Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή (“κόκκινο τηλέφωνο”) είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τόνισε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς».

«Συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία», ανέφερε το TASS, επικαλούμενο το υπουργείο.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει μετατραπεί σε έναν «επιθετικό και φιλοπόλεμο» παράγοντα στα ίχνη του ΝΑΤΟ με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, όπως είχε δημιουργηθεί, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από την Ντουσανμπέ, στο Τατζικιστάν. Εκτίμησε επίσης πως «η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανώδυνη».

Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν τον αμερικανό πρόεδρο να αποκαταστήσει επικοινωνία με τη Μόσχα. Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο τηλέφωνο και να αρχίσουν εκ νέου οι επαφές, χωρίς βέβαια να ξεχαστεί η εισβολή στην Ουκρανία.