Εκκλήσεις για επίδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, διαπιστώσεις περί ανεπάρκειας της Ε.Ε., έως και αξιώσεις για μεγαλύτερη αυστηρότητα, κλείσιμο συνόρων και άλλα σκληρότερα μέτρα, περιελάμβαναν οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Προσφυγικό, με ένα πρωτοφανές σύνολο 125 βουλευτών να ζητά το λόγο.

Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε επανειλημμένα με επικριτικό τρόπο, στις δηλώσεις της προέδρου του γερμανικού ξενοφοβικού κόμματος (AFD) Φράκουε Πέτρι, που πρότεινε να πυροβολούνται οι πρόσφυγες στα σύνορα. Είναι κάτι ανάλογο με την πρόταση για «χρήση όπλων» που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο ο επίσης Γερμανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής Μάρκους Πρέτσελ στο ΕΚ, αν και τότε δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίρνοντας το λόγο, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «μια κοινότητα αξιών που χάνεται» στην Ευρώπη :

«Δυστυχώς φυσάει κακός άνεμος στην Ευρώπη» είπε ο κ. Πιτέλα, «οι επιθέσεις των νεοναζί στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες και οι ντροπιαστικές προκλήσεις κάποιων πολιτικών να πυροβολούνται οι πρόσφυγες, ακόμα και τα παιδιά, όλα αυτά μας λένε ότι ένας ιός απλώνεται στην Ευρώπη. Είναι ο ιός του φόβου και εγώ δεν συμφωνώ με τη μέθοδο του μαστίγιου και του καρότου για τους πρόσφυγες» τόνισε και πρόσθεσε: «Μόνο για υποδοχή πρέπει να μιλάμε, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται εδώ για να στραφούν κατά της δικής μας ζωής. Πρόκειται για ανθρώπους που απλώς ξεφεύγουν από τον πόλεμο». «Εμείς ανήκουμε σε μια κοινότητα αξιών και παράλληλα με τα άλλα θέματα, θα πρέπει να συζητάμε και για τις αξίες. Όμως σήμερα δεν υπάρχουν πλέον αυτές οι αξίες και δεν υπάρχει πλέον αυτή η κοινότητα αξιών στην Ευρώπη. Γιατί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν νόημα μόνο όταν προωθούν και σέβονται τις αρχές της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Πιτέλα.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια ο επικεφαλής του ΕΣΚ, σημείωσε: «Συνάδελφοι, ξέρουμε ότι 10.000 παιδιά έχουν εξαφανισθεί και δεν ξέρουμε τίποτα για την τύχη τους. Είναι δυνατόν να μην μιλάει κανείς γι’ αυτά και να μιλάμε μόνο για κινδύνους; Ποιόν κίνδυνο προκαλούν οι πρόσφυγες; Θα πρέπει να νικήσουμε τον καταραμένο φόβο που δένει τα χέρια όσων πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Τους τελευταίους μήνες ο φόβος αυτός τροφοδοτείται και γιγαντώνεται. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που βιώνει η ΕΕ και διαλύει την κοινότητα των αξιών της ΕΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Πιτέλα το θέμα αυτό του φόβου είναι «θεμελιώδες» – και εάν δεν καταπολεμηθεί «ουδέποτε θα λειτουργήσουν τα πράγματα» στην Ευρώπη.
«Να πούμε στους επικεφαλής των κυβερνήσεων» πρότεινε, «μη φοβάστε δεν θα χάσετε ψήφους, δεν θα χάσετε συναινέσεις εάν δείξετε ότι το σύστημα (σ.σ. η αμοιβαιότητα στη διαχείριση του Προσφυγικού από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.) μπορεί να λειτουργήσει. Δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να λυθεί σε λίγους μήνες. Ήδη θα έχουμε νέες ροές την άνοιξη και γι’ αυτό, ή θα λειτουργήσουμε το σύστημα, ή θα αποτύχουμε.

«Κάνω έκκληση λοιπόν να λειτουργήσουμε, όχι αναφορικά με κάποια νομοθεσία, αλλά με το εάν συμφωνούμε στις αξίες μας ως Ευρωπαίοι και ως λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης