Τη μεγάλη αύξηση του σεξοτουρισμού στη Γερμανία και την απογείωση των τζίρων στους οίκους ανοχής της χώρας βάζει ο «Guardian» στο μικροσκόπιό του.

Ο τίτλος του θέματος είναι αρκετά προβοκατόρικος: «Γιατί η Γερμανία είναι το μεγαλύτερο μπουρδέλο της Ευρώπης», αλλά πρακτικά εξίσου αληθινός, καθώς η νομιμοποίηση της πορνείας σε συνδυασμό με τις οικονομικές προσφορές των «σπιτιών» έχει φέρει μεγάλη ανάπτυξη στη βιομηχανία του αγοραίου έρωτα. Ανάπτυξη που έχει «κολλήσει» στους Γερμανούς τον χαρακτηρισμό του τίτλου.

Το εμπόριο του σεξ στη Γερμανία έχει… απογειωθεί από το 2002, οπότε και νομιμοποιήθηκε η πορνεία. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ «Sex Made in Germany» που προέβαλε το δημόσιο κανάλι ARD, πάνω από ένα εκατομμύριο άνδρες την ημέρα πληρώνουν για να έχουν «πρόσβαση» στο σεξ.

Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε σε διετή έρευνα των Σόνια Κένεμπεκ και Τίνα Σόλιμαν, που με τη χρήση κρυφών καμερών κατέγραψαν την κίνηση σε οίκους ανοχής που προσφέρουν όσο σεξ θέλει ο πελάτης μόνο με 49 ευρώ. Επίσης, παρακολούθησαν και την αύξηση του σεξοτουρισμού με άνδρες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αμερική να ταξιδεύουν στη Γερμανία για να συνευρεθούν με γυναίκες.

Ο γερμανικός νόμος για το εμπόριο του σεξ – ψηφισμένος από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους σε μια προσπάθεια να δυναμώσουν τα δικαιώματα των εκδιδόμενων γυναικών και να αυξήσουν τα ιατρικά τους προνόμια – είναι ένας από τους πιο φιλελεύθερους του κόσμου.

Μετά την ψήφιση του νόμου, οι οίκοι ανοχής στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας αυξήθηκαν σημαντικά. Ειδικά κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2006, έξω από κάθε γήπεδο υπήρχε και τουλάχιστον ένα μπουρδέλο έτοιμο να προσφέρει διασκέδαση στους οπαδούς.

Σήμερα, όμως, 10 χρόνια μετά τη θέσπιση του νομοσχεδίου, οι φωνές έχουν αρχίσει και πυκνώνουν. Οι πολέμιοι της σεξουαλικής απελευθέρωσης υποστηρίζουν πως ο νόμος μπορεί να προσφέρει στις πόρνες πρόσβαση στο σύστημα υγείας, αλλά καθιστά εξίσου εύκολο το trafficking κοριτσιών από το εξωτερικό. Υπολογίζεται πως τα 2/3 των 400.000 εργατριών του σεξ είναι ξένες και σε μεγάλο ποσοστό εξαρτώνται από εκείνους που τους υποσχέθηκαν εργασία στη Γερμανία.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής