O Bλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε από τη Μόσχα έναν έντονα επικριτικό λόγο εναντίον της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου, και αφού πρώτα ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έφτασε στο σημείο να απαιτήσει από έναν ρεπόρτερ να του πει κατά πόσον ο ίδιος ο ερωτών συμφωνεί ή όχι πως η μεταβίβαση εξουσίας στο Κίεβο αποτελεί «αντισυνταγματικό πραξικόπημα». Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου διατύπωσε αυθαίρετους ισχυρισμούς σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στην Κριμαία «είναι τοπικές μονάδες αυτοάμυνας»
Παρά το γεγονός ότι οι στολές τους δεν έφεραν στρατιωτικά διακριτικά, είναι προφανές ότι είναι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας. Ισχυρή ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι οι ένοπλοι ήταν πολύ καλά στρατιωτικά εκπαιδευμένοι. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «ο καθένας θα μπορούσε να φορά ρωσικές στολές», προφασιζόμενος πως «ο μετασοβιετικός χώρος είναι γεμάτος με τέτοιες στολές». Όμως, οι συγκεκριμένοι στρατιώτες αφενός έφεραν βαρύ οπλισμό – από Καλάσνικοφ έως τουφέκια Ντραγκούνοφ και μπαζούκα – ενώ ξένοι δημοσιογράφοι, ακόμη και της Guardian, δήλωσαν ότι τα στρατιωτικά οχήματα που τους μετέφεραν είχαν ρωσικές πινακίδες.

2. Η αντιπολίτευση έκανε «πραξικόπημα με την υποστήριξη της Δύσης»
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η πτώση του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υποστηρίχθηκε από τη Δύση, ακόμα και στρατιωτικά ενώ προκλήθηκε από ανθρώπους «στην Αμερική που κάνουν πειράματα, σαν σε ποντίκια» ενώ πρόσθεσε πως «όλο αυτό ήταν προμελετημένο». Παρά το γεγονός ότι δυτικοί έχουν δώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε ομάδες που πολεμούσαν το καθεστώς του Γιανουκόβιτς, δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι Αμερικανοί ή Βρετανοί έχουν εκπαιδεύσει στρατιωτικά τις δυνάμεις της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Οι ομάδες που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις του Κιέβου δεν είχαν καμία στρατιωτική εκπαίδευση και χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδια μέσα για την προστασία τους, όπως κράνη μοτοσικλετιστών και σπασμένα πόδια τραπεζιών.

3. Ελεύθεροι σκοπευτές της αντιπολίτευσης δολοφόνησαν διαδηλωτές στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι αντιτιθέμενοι στο Κρεμλίνο διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών της αντιπολίτευσης που εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία. «Οι σκοπευτές είχαν πάρει εντολές από τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης», είπε. Μάλιστα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του επικαλέστηκε «πλήθος πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε όλους». Παρ’ όλα αυτά, πολυάριθμα βίντεο δείχνουν ξεκάθαρα άνδρες με στολές της ουκρανικής αστυνομίας να πυροβολούν «στο ψαχνό» κατά διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Φιλο-ευρωπαίοι διαδηλωτές «πυροβόλησαν και σκότωσαν υπαλλήλους» του πρώην κυβερνώντος κόμματος
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι διαδηλωτές πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν υπάλληλο του πρώην κυβερνώντος κόμματος στην Ουκρανία και ότι πυρπόλησαν έναν άλλο. Οπως σημειώνει ο Guardian, στην πραγματικότητα διαδηλωτές πέταξαν στις 18 Φεβρουαρίου πέτρες και βόμβες μολότοφ σε γραφεία του κόμματος του Γιανουκόβιτς με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης διέσωσαν πολλά άτομα αλλά δεν κατάφεραν να σώσουν έναν εργαζόμενο που παγιδεύτηκε και κάηκε ζωντανός. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι υπάλληλοι όντως πυροβολήθηκαν από κάποιους διαδηλωτές.


5. Ο Γιανουκόβιτς είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας

Όσον αφορά στο θέμα του έκπτωτου Γιανουκόβιτς, ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε να θέλει «και την πίτα ολάκερη, και το σκύλο χορτάτο». Απ’ τη μία δήλωσε ότι συμφωνεί με τους διαδηλωτές ότι τα προηγούμενα καθεστώτα στην Ουκρανία «ήταν όλα τους διεφθαρμένα» και ότι ο Γιανουκόβιτς δεν έχει απολύτως κανένα πολιτικό μέλλον ή πολιτική εξουσία. Απ’ την άλλη έλεγε συνεχώς ότι ο πρώην συνεργάτης της Μόσχας παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης