Την ώρα που η Δύση φοβάται πως θα υπάρξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ενώ το Κρεμλίνο τονίζει πως δεν σκοπεύει να προβεί σε τέτοια ενέργεια, εκτός αν υπάρξει κάποια πρόκληση, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εξακολουθεί να στηρίζει τη διπλή διπλωματική πρωτοβουλία του σε Κίεβο και Μόσχα.

Εντός της ημέρας ο Σολτς αναμένεται να συνομιλήσει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ουκρανική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι πραγματικά σκέφτεται το Βερολίνο;

Η Deutsche Welle, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, ασχολείται με τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη στάση της Γερμανίας, η οποία αρνείται να εξοπλίσει οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές, γεγονός που θα όξυνε ακόμα περισσότερο τα πνεύματα, σύμφωνα με την ίδια.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του γερμανικού μέσου ενημέρωσης, αναφέρεται πως: η Ουκρανία καταθέτει νέα αιτήματα για αγορά εξοπλισμού από τη Γερμανία. Σύμφωνα με το Spiegel Online, μεταξύ άλλων οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει 12.000 αντιαρματικά βλήματα, προκειμένου να προστατευθούν από τα ρωσικά τεθωρακισμένα. Η γερμανική κυβέρνηση παραμένει στην «κόκκινη γραμμή» της: Δεν πωλεί όπλα «επιθετικού χαρακτήρα» σε όσους εμπλέκονται στην κρίση, καθώς η ίδια έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, αλλά και για ιστορικούς λόγους που σχετίζονται με τις θηριωδίες των ναζί στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βερολίνο δεν έχει εγκρίνει ούτε το αίτημα της Εσθονίας για παραχώρηση παλαιών οβιδοβόλων από τις αποθήκες της πρώην ανατολικογερμανικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ουκρανοί ζητούν επίσης σύγχρονα ραντάρ, ανιχνευτές ναρκών, προστατευτικές στολές και άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στην κατεύθυνση αυτή στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο. Πάντως ο εκπρόσωπος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης (CDU) Γιούργκεν Χαρντ κάλεσε σήμερα τον Σολτς να ξανασκεφθεί το ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση έκανε μία εξαίρεση σε εξαιρετικές περιστάσεις, αποστέλλοντας οπλισμό σε «εμπόλεμα μέρη», για παράδειγμα σε μαχητές Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ.

Οικονομική συνεργασία, αλλά με όλους

Ο Όλαφ Σολτς γίνεται δεκτός στο προεδρικό μέγαρο το μεσημέρι της ΔευτέραςΠαράλληλα, η Ουκρανία απευθύνει έκκληση στο Βερολίνο για οικονομική βοήθεια. Από το 2014, όταν ξέσπασε η κρίση στην Κριμαία, η Γερμανία είναι η χώρα που έχει παράσχει την μεγαλύτερη βοήθεια προς το Κίεβο σε διμερές επίπεδο και αυτό θα συνεχιστεί. «Η Ουκρανία θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας, όπως συνέβη μέχρι σήμερα» δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς λίγο πριν αναχωρήσει για το Κίεβο. Για την Ουκρανία η παροχή οικονομικής βοήθειας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική σε μία εποχή που το εθνικό νόμισμα δέχεται πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή πάντως η γερμανική βιομηχανία θέλει να αποφύγει μία περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με τη Μόσχα. Παρά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση κορυφαίων γερμανικών επιχειρήσεων με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με τη συμμετοχή 20 κορυφαίων μάνατζερ που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά. Η προγραμματισμένη ημερομηνία είναι στις 20 Μαρτίου. Λόγω πανδημίας η συνάντηση δεν πραγματοποιείται στη Μόσχα ή στο Σότσι, όπως συνήθως, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι η ημερομηνία έχει οριστεί μετά από σχετική συνεννόηση και με τη γερμανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης