Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μερικές ώρες αφού οι μαχητές του φονταμενταλιστικού κινήματος μπήκαν στην Καμπούλ.
«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών, τα δικαιώματα των οποίων, που κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα, πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.
Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι «εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία. Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία αναμένεται ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει τις εξελίξεις, θα γίνει στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 17:00 ώρα Ελλάδας).
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε χθες τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας και κάλεσε τα μέρη να φροντίσουν «οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια που είναι κρίσιμη για να σωθούν ζωές».
Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν «αποφασισμένα να συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης».
Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αναγνώρισε χθες βράδυ ότι οι Ταλιμπάν «νίκησαν», μερικές ώρες προτού εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου, όπως είπε, «να αποφευχθεί λουτρό αίματος».
Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν, παίρνοντας μέσα σε δέκα ημέρες τις κυριότερες πόλεις της χώρας και μπαίνοντας χθες Κυριακή στην Καμπούλ, εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ, του Τζο Μπάιντεν.
Επί των ημερών των Ταλιμπάν στην εξουσία (1996-2001), οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να εργάζονται, τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στο σχολείο και όλες οι γυναίκες έπρεπε να έχουν καλυμμένο πρόσωπο και να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή για να βγαίνουν από το σπίτι.
Τα Ηνωμένα Έθνη μετρούν περίπου 3.000 ντόπιους εργαζόμενους και 300 ξένους στο Αφγανιστάν. Την Παρασκευή, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως μέρος του προσωπικού μετεγκαταστάθηκε στην Καμπούλ, αλλά κανένα μέλος του δεν έφυγε.