Η πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να φορολογήσει την χρήση του διαδικτύου έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Ούγγρους, που διακρίνουν στα κυβερνητικά σχέδια έκφραση πολιτικού αυταρχισμού.
«Δεν θα το επιτρέψουμε», φωνάζουν οι διαδηλωτές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πρόθεση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να φορολογήσει τη χρήση του Ιντερνετ. Μεταξύ των διαδηλωτών και ο Σόλτ Βάραντι, ιδρυτής του ουγγρικού Facebook, ο οποίος μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, στο κέντρο της Βουδαπέστης επέκρινε έντονα την πολιτική του πρωθυπουργού.
«Είμαστε αντιμέτωποι με την προσβολή της δημοκρατίας»
«Ο φόρος στο Ιντερνετ συμβολίζει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Πηγαίνει τη χώρα πίσω. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτή την πρόταση νόμου», είπε ο Βάραντι.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διεξάγονται σε δέκα πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες της ΕΕ και πλακάτ με αντικυβερνητικά και σατιρικά συνθήματα. Όλες οι ηλικίες είναι εκεί και όλοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την κυβέρνηση του Όρμπαν. Όπως υπογράμμισε η πανεπιστημιακός Μαρία Ντόρνμπαχ:
«Το θέμα δεν είναι μόνο ο φόρος στο ίντερνετ. Εδώ είμαστε αντιμέτωποι με την προσβολή της δημοκρατίας. Πρακτικά δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου. Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ουγγαρία. Ο φόρος στο ίντερνετ ξύπνησε τους ανθρώπους. Είναι ένα σύμβολο».
«Εκατοντάδες χιλιάδες ενάντια στον φόρο του Ιντερνετ»
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συντονίζονται μέσω του διαδικτύου με το Facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παίζουν σημαντικό ρόλο. Η ομάδα «Εκατοντάδες χιλιάδες ενάντια στον φόρο του ίντερνετ» είναι το επίκεντρο της διοργάνωσης.
Η συγκέντρωση, που κατέλαβε και μία από τις κεντρικές γέφυρες κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών με συνθήματα για απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει επιβολή φόρου 700 φιορινιών (περίπου 2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορίνια (περίπου 16 ευρώ) για κάθε εταιρικό χρήστη.
Στο μεταξύ, το ουγγρικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει διαψεύσει την επιβολή του φόρου στο ίντερνετ. Πρόκειται για φόρο τηλεπικοινωνιών, έναν ειδικό φόρο, όπως ο τραπεζικός φόρος, τον οποίο επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση, προκειμένου όπως λέει η κυβέρνηση να επωμισθούν και οι μεγάλες επιχειρήσεις ένα μέρος των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, όποιος κάνει λόγο για φόρο στο ίντερνετ παραπλανά τον λαό.
Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα
Σε κάθε περίπτωση, το ουγγρικό Κοινοβούλιο αγνοώντας το κύμα διαμαρτυριών θα εγκρίνει στα μέσα Νοεμβρίου το επίμαχο νομοσχέδιο. Άλλωστε η ευρεία πλειοψηφία, με την οποία κυβερνά το κεντροδεξιό Fidesz του επιτρέπει να περνά οποιοδήποτε νομοσχέδιο από την βουλή. Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή τελών χρήσης του Ιντερνετ βρίσκουν την αντίθεση και των Βρυξελλών. Και αυτό ενισχύει τους επικριτές του Όρμπαν. Ένας νεαρός φοιτητής υποστηρίζει ότι το διακύβευμα των διαμαρτυριών είναι μεγαλύτερο από το Ιντερνετ. «Θέλω να ανήκω στην ΕΕ, αλλά διαπιστώνω ότι τα πράγματα μας οδηγούν σε άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα, ενάντια στα οποία θα πρέπει να διαδηλώσουμε, αλλά μέχρι τώρα έλειπε η σπίθα. Και αυτή ήρθε με το φόρο στο Ιντερνετ. Πολλοί από τους διαδηλωτές δεν κατέβηκαν, όμως, στους δρόμους για το Ιντερνετ. Ωστόσο γνωρίζουμε τον Όρμπαν. Δεν αλλάζει γνώμη και δεν υποχωρεί».
To τέλος της διάκρισης των εξουσιών;
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό που η Ουγγρική κυβέρνηση δημιουργεί ευρωπαϊκή αναστάτωση. Προϋπήρξε ο περιορισμός των εξουσιών του συνταγματικού Δικαστηρίου
Ούτε οι διαδηλώσεις της ουγγρικής αντιπολίτευσης, ούτε οι επικρίσεις από το εξωτερικό, αλλά ούτε και το προσωπικό τηλεφώνημα του τότε ακόμη προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Ούγγρο πρωθυπουργό είχαν σταθεί αρκετά για να αποτρέψουν το κυβερνών κόμμα να «περάσει» από τη Βουλή τον περιορισμό των εξουσιών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τον μόνο θεσμό που αντιστεκόταν ακόμη στην κυβέρνηση.
Ήταν η τέταρτη και ταυτόχρονα η πιο εκτεταμένη συνταγματική αναθεώρηση μέσα σε ένα χρόνο, που πέρασε από το ουγγρικό Κοινοβούλιο. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το νέο, αμφιλεγόμενο, Σύνταγμα της Ουγγαρίας είχε τεθεί σε ισχύ μόλις τον Ιανουάριο του 2012. Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και νομικοί θεωρούν την αναθεώρηση «μετωπική επίθεση» στις αρχές του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο πρώην πρόεδρος της Ουγγαρίας Λάσλο Σόλιομ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κάνει λόγο για το τέλος της διάκρισης των εξουσιών στην Ουγγαρία.
Ο τότε πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής των γερμανών χριστιανοδημοκρατών Έλμαρ Μπροκ θεωρεί ότι ο περιορισμός των εξουσιών του ουγγρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου συνιστά παραβίαση των αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου.
Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης