Κώστας Μπετινάκης, Μάριος Βελέντζας
Τo Brexit επικράτησε με 51,8%, ρίχνοντας την Ευρώπη στη δίνη της εσωστρέφειας και πυροδοτώντας έντονο διάλογο για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να ανακοινώνει την αποχώρησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, πληρώνοντας το «μάρμαρο» του δημοψηφίσματος, και τον ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ να κάνει λόγο για μια καινούργια ημέρα, είναι ξεκάθαρο πως το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρώπη πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Οι Βρυξέλλες, διά στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ξεκαθάρισαν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα νομικό κενό» και «το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει και το ευρωπαϊκό δίκαιο θα συνεχίσει να ισχύει». Στο ίδιος μήκος κύματος και η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό».
Συναγερμός στον γαλλογερμανικό άξονα
Τα νέα για το Brexit προκάλεσαν συναγερμό σε Βερολίνο και Παρίσι, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων του γαλλογερμανικού άξονα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ε.Ε. συνεδριάζουν το Σάββατο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις επιπτώσεις από την έκβαση του δημοψηφίσματος. Η συνάντηση θα γίνει στη βίλα Μπόρζιχ, επίσημο ξενώνα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου. Πρόκειται για τις έξι χώρες που το 1957 ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προπομπό της Ε.Ε. Στις 28 Ιουνίου συνέρχονται επίσης στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της, προκειμένου να αναλύσουν την «επόμενη μέρα» μετά το Brexit.
Ντόμινο εξόδου
Αναλύοντας τα τελικά αποτελέσματα, το ενδιαφέρον στρέφεται μεταξύ άλλων και στη Σκωτία, όπου η προσέλευση ήταν 67%, με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Όπως και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (Σεπτέμβριος 2014) οι Σκωτσέζοι ψήφισαν εκ νέου με βάση το συμφέρον της τσέπης τους. Το ίδιο και στη Βόρεια Ιρλανδία, που επίσης οι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της Ε.Ε. Αυτό, άραγε, θα προκαλέσει νέους εθνικιστικούς τριγμούς στα δύο αυτά τμήματα του «πληγωμένου» πλέον Ηνωμένου Βασιλείου;
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αυστρία βρήκε το 38% των Αυστριακών να στηρίζει το «Auxit». Υπέρ της αποχώρησης τάσσεται το αυστριακό ευρωσκεπτικιστικό «Freedom Party» (κόμμα της Ελευθερίας).
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Βασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA
Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς χρηματαγορές επικρατεί «γενικό ξεπούλημα», την ώρα που το εθνικό νόμισμα της Βρετανίας δέχεται ισχυρές πιέσεις.
To Brexit σε εικόνες
Το αποτέλεσμα της κάλπης προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Φωτογράφοι απαθανάτισαν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από εκλογικά κέντρα και χρηματιστήρια, όπως επίσης και από την πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street.
Δείτε ορισμένα από αυτά:
Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την αποχώρησή του:
Πανηγυρισμοί Φάρατζ:
Γιορτινή διάθεση στο στρατόπεδο του Brexit:
Φάρατζ: Διαφορετικά συναισθήματα πριν και μετά την ανατροπή:
Yπό πίεση για παραίτηση ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν:
Aπογοήτευση στο στρατόπεδο του Bremain:
Πανικός στα χρηματιστήρια:
Δημοσιογράφοι έξω από την οικία του βουλευτή Μπόρις Τζόνσον, ένθερμου υποστηρικτή του Brexit:
Οι εφημερίδες στο Νο 10 της Downing Street:
Αγωνία στην καταμέτρηση:
Iκανοποίηση Τραμπ για το αποτέλεσμα:
Kεραυνοί πάνω από το κτήριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες:
Ξημέρωμα 24ης Ιουνίου στο Λονδίνο: