Νέες μελέτες της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου έχουν δείξει πως η προσπάθεια του ατόμου να ξεπεράσει τον χωρισμό με τον σύντροφό του προσομοιάζει με την απεξάρτηση από κάποιον εθισμό.

Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους ανθρώπων που βίωναν έναν επώδυνο χωρισμό και ανακάλυψαν πως η θέα φωτογραφιών των πρώην συντρόφων τους ενεργοποίησε τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις ανταμοιβές, τον έλεγχο των συναισθημάτων, με το αίσθημα του «δεσίματος», με τον σωματικό πόνο και τη δυσφορία και το κυριότερο με τους εθισμούς.

Τα αποτελέσματα κατέστησαν περισσότερο κατανοητούς τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να «ξεπεράσουν» μια χαμένη αγάπη και γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές, όπως η παρενόχληση και η αυτοκτονία.

Η επικεφαλής της έρευνας βιο-ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ λέει ευθέως πως «Ο έρωτας είναι εθισμός», τονίζοντας πως πρόκειται για έναν πάρα πολύ δυνατό και υπέροχο εθισμό, όταν όλα πάνε καλά, και απόλυτα φρικτό, όταν το πράγμα δεν… τραβάει.

Σύμφωνα με την ίδια, «τα εγκεφαλικά κυκλώματα που συνδέονται με το ερωτικό συναίσθημα αναπτύχθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, με σκοπό οι πρόγονοί μας να επικεντρώνουν τη σεξουαλική τους ενέργεια σε ένα άτομο κάθε φορά και με αυτό τον τρόπο να ολοκληρώνεται η διαδικασία του ζευγαρώματος».

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος