Έπειτα από 25 χρόνια παντοκρατορία του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ δύσκολο για τον πρόεδρο της Τουρκίας να αποδεχθεί την οριακή έστω ήττα του στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας του.

Έπειτα από 25 χρόνια παντοκρατορία του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ δύσκολο για τον πρόεδρο της Τουρκίας να αποδεχθεί την οριακή έστω ήττα του στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώραςΚατόπιν τούτου, το κυβερνών κόμμα ΑKP αποφάσισε να προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογοδικείο, προσβάλλοντας τα αποτελέσματα σε όλα τα εκλογικά τμήματα του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δηλαδή περίπου το 95% του συνόλου των μέσων ενημέρωσης, με πύρινα πρωτοσέλιδα άρθρα και πηχυαίους τίτλους αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη και παραθέτουν σειρά παραδειγμάτων που κατά τους ισχυρισμούς τους αποδεικνύουν εκτεταμένη νοθεία και παρανομίες σε διάφορα εκλογικά τμήματα. Μάλιστα, η εφημερίδα «Milliyet» αναφέρει πως το κυβερνών κόμμα προτίθεται να προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογοδικείο και για το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο του κράτους έχει περιθώριο έως τις 13 Απριλίου για να καταλήξει σε ένα τελικό συμπέρασμα. Αυτό σημαίνει πως για περίπου 12 ημέρες η πολιτική ζωή της Τουρκίας θα βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας.

Ως προς την πολιτική ουσία της υπόθεσης τώρα, η απόφαση του Ερντογάν και του κόμματός του να μην αποδεχθούν τα αποτελέσματα τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας καταδεικνύει πως πίσω από αυτήν τη νομικού περιεχομένου ενέργεια κρύβεται η πολιτική βούληση της εξουσίας να μην αφήσει την αντιπολίτευση να εκμεταλλευθεί την εκλογική της νίκη. Οι ενέργειες του καθεστώτος προδιαγράφουν, δε, την πρόθεση τουλάχιστον του Ταγίπ Ερντογάν να φθάσει τα πράγματα μέχρι τα άκρα, προκειμένου να ανατρέψει κυρίως την εικόνα στην Κωνσταντινούπολη που είναι και το «διαμάντι του στέμματος» για τον ίδιο και το καθεστώς του.

Το ζήτημα είναι πώς ο πρόεδρος της Τουρκίας θα καταφέρει με νομότυπο τρόπο να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πόλη. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 23.000 μόνον ψήφων, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό, αν αναλογιστεί κάποιος πως στις εκλογές της Κυριακής ψήφισαν περισσότεροι από 10 εκατ. πολίτες της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αυτήν την ώρα έχει σύσκεψη με στελέχη του κόμματός του AKP, τα οποία του παρουσιάζουν δείγματα από τις παρανομίες που φέρονται να έγιναν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Η σύσκεψη διεξάγεται στο πατρικό του σπίτι, στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης.

Τουρκικός Τύπος: «Εκλογές απάτης»

Το σύνολο του τουρκικού Τύπου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνει λόγο για εκλογική απάτη, κατά την οποία ψήφοι του Μπιναλί Γιλντιρίμ «κατοχυρώθηκαν» στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Κάποιες εφημερίδες αναφέρονται σε «εκτεταμένη απάτη», ενώ πιο ήπιες αναφορές κάνουν ορισμένα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι υπήρξαν «παρατυπίες».

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι προ ολίγου (καθώς έως τις 15.00 ήταν η προθεσμία) το κυβερνών κόμμα προέβη σε ενστάσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών για τα αποτελέσματα σε όλα τα εκλογικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τη «Milliyet», το ίδιο έγινε και για την περίπτωση της Άγκυρας.

Οι εφημερίδες παρουσιάζουν έγγραφα με ψήφους που έλαβε ο Γιλντιρίμ, ωστόσο, όπως ισχυρίζονται, δεν καταμετρήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπήρξαν 319.000 άκυρα ψηφοδέλτια, την ώρα που ο νικητής έλαβε 4.169.987 ψήφους και ο δεύτερος 4.146.042.

Καθώς η διαφορά είναι στις 23.000 ψήφους, εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα μπορεί να ανατραπεί.

Δείτε παρακάτω κάποια από τα δημοσιεύματα του Τύπου με σχετικά έγγραφα.

Διαβάστε επίσης: